Nieuws

Rijkswaterstaat doet nieuwe poging om vastgelopen binnenvaartschip los te trekken

BRONKHORST - Rijkswaterstaat doet al de hele dag pogingen om het vastgelopen binnenvaartschip op de IJssel bij Bronkhorst vlot te trekken. Het schip is bij een van de pogingen iets verschoven, maar niet genoeg om helemaal los te komen. Er wordt nu nog meer zand weggehaald rond het schip.
Update 13.30 uur: het schip is los. Lees hier de laatste informatie
Het 80 meter lange binnenvaartschip ligt al ruim 24 uur overdwars in een bocht en blokkeert de rivier volledig. Pers en mensen die naar de klus komen kijken, zijn op afstand gezet vanwege het risico dat sleepkabels knappen.
Aan het eind van de ochtend werd een kraanschip ingezet om stenen en grond rond het schip weg te halen. Daardoor kwam er meer water rond het vastgelopen schip te staan. Dat moet ervoor zorgen dat het schip weer recht op de rivier geduwd kan worden. 

Ongelukkige bocht

Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat ligt het schip 'in de meest ongelukkige bocht waarin je dit kan overkomen, omdat op dit punt sprake is van eenrichtingsverkeer.'
Afgelopen nacht werd ook al geprobeerd om het vastgelopen binnenvaartschip los te trekken. Dat mislukte, en bij de laatste poging knapte zelfs de sleepkabel.
Bekijk hier de video van dat moment (tekst gaat verder onder de video):
Kabel knapt bij lostrekken binnenvaartschip IJssel
Rijkswaterstaat probeert de klus te klaren met twee sleepboten. In de loop van de ochtend komt er vanuit Enkhuizen een duwboot om de sleepboten te assisteren. Mocht het dan nog niet lukken, dan overweegt Rijkswaterstaat de lading van 1200 ton diesel over te pompen. Volgens Rijkswaterstaat ging het mis toen het schip problemen kreeg met het roer. 
Meteen nadat het schip vast kwam te liggen, heeft Rijkswaterstaat het scheepvaartverkeer gewaarschuwd. Veel schepen hebben op tijd een andere route gekozen, maar toch liggen er nu zo'n tien schepen te wachten. 
Gertske de Bruijn van Rijkswaterstaat vertelde donderdagochtend op Radio Gelderland over het vastgelopen schip:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!