Nieuws

Zeker 500 vrachtladingen kunstgras 'gedumpt'

Een van de locaties in Gelderland waar de kunstgrasvelden zijn gedumpt.
TUF Recycling uit het Brabantse Dongen heeft het afgelopen jaar zeker vijftig kunstgrasvelden met de omstreden rubberen korrels gedumpt in Gelderland. Het gaat om terreinen in Hedel en Velddriel in de gemeente Maasdriel. © still uit video
VELDDRIEL - TUF Recycling uit het Brabantse Dongen heeft het afgelopen jaar zeker vijftig kunstgrasvelden met de omstreden rubberen korrels gedumpt in Gelderland. Het gaat om terreinen in Hedel en Velddriel in de gemeente Maasdriel.
Een woordvoerder van de gemeente Maasdriel bevestigt dat de matten illegaal op een industrieterrein zijn opgeslagen. Zo'n 500 vrachtladingen zijn op deze manier in onze provincie terechtgekomen.

Stapel van vier meter hoog

Het gaat om een flinke hoeveelheden kunstgrasmatten. Op een industrieterrein in Hedel liggen zeker 30 grasmatten en bij een boerderij in Velddriel liggen ook nog eens 20 grasmatten. 'Er ligt op beide plekken zo'n 2000 vierkante meter, opgestapeld tot 4 meter hoog', zegt een woordvoerder van de gemeente Maasdriel. 
(tekst gaat verder onder de video)
Zeker 500 vrachtladingen kunstgras 'gedumpt'

Dwangsom 30.000 euro

De gemeente wil de velden weg hebben. Er is een dwangsom van 30.000 euro opgelegd. De eigenaar van het terrein in Hedel waar de kunstmatten liggen moet vóór 25 december de kunstgrasmatten verwijderd hebben. In Velddriel moet het kunstgrasafval vóór 1 januari 2019 verwijderd zijn. Volgens een woordvoerder van de gemeente is dit een harde deadline. 'Ook zijn de overtreders verantwoordelijk voor de verwijdering van de grasmatten.'
Het is niet nog duidelijk of dit het recyclingsbedrijf TUF is of de grondeigenaar waar de grasmatten nu opgeslagen liggen.

'Toch geld verdienen'

Zembla schrijft dat meerdere bronnen in en rondom TUF bevestigen dat de velden naar TUF hadden moeten gaan. Een van hen vertelt: 'In Dongen werd niet gerecycled en er was geen plaats meer voor de velden. Maar TUF wilde toch geld blijven verdienen aan de inname van het kunstgras. Al die velden zijn rechtstreeks naar de illegale opslagplaatsen gegaan. De opdrachtgevers (gemeenten, red.) weten daar niets van', zo stellen de bronnen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!