Nieuws

Gewijzigd ontwerpbesluit Lelystad Airport openbaar: 'We worden belazerd'

Het ontwerpbesluit van Lelystad Airport is openbaar gemaakt. Betrokkenen krijgen vanaf januari zes weken de tijd om bezwaren kenbaar te maken en zienswijzen in te dienen. Tegen de voorgenomen plannen om het vliegveld uit te breiden is in Gelderland veel weerstand. © ANP
Het ontwerpbesluit van Lelystad Airport is openbaar gemaakt. Betrokkenen krijgen vanaf januari zes weken de tijd om bezwaren kenbaar te maken en zienswijzen in te dienen. Tegen de voorgenomen plannen om het vliegveld uit te breiden is in Gelderland veel weerstand.
Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft vrijdagavond laten weten dat het besluit pas na de feestdagen openbaar wordt gemaakt. In het besluit zijn diverse wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van eerdere plannen voor het vliegveld. De minister wil het vliegveld nu onder meer onafhankelijk van Schiphol laten groeien. Ook mogen er, als het aan Van Nieuwenhuizen ligt, toch nieuwe maatschappijen op Lelystad vliegen. Op die manier wil de minister de Europese Commissie achter zich krijgen.

'We worden belazerd'

Jules van der Weerd van actiegroep Hoog over Wezep is woedend over de voorgenomen wijzigingen. 'We worden gewoon belazerd. Dit gaat tegen alle gemaakte afspraken in. Lelystad zou een beperkt aantal vakantievluchten van Schiphol overnemen en zeker niet autonoom groeien'.
Van der Weerd hoopt dat coalitiepartijen D66 en ChristenUnie hun woorden nakomen en tegen onafhankelijke groei van Lelystad Airport blijven. 'Nu moet gaan blijken wat hun woorden waard zijn'.

'Dit is niet de bedoeling'

Op Twitter schreef Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie eerder vandaag dat een Lelystad Airport zonder verkeersverdeelregel niet de bedoeling is. 'Lelystad is bedoeld als overloopluchthaven voor Schiphol en niet voor autonome groei'.
Suzanne Kröger van GroenLinks stelt dat de minister het plan doordrukt. 'De afspraak van geen autonome groei gaat op de helling. Dit vliegveld moet kennelijk koste wat het kost open. Het vertrouwen van omwonenden wordt verder beschaamd.'
In Gelderland worden vanaf 11 januari informatiebijeenkomsten georganiseerd.

Zie ook: