Instellingen

'Minderjarige kinderen in een detentiecentrum, dat kan niet'

Dat Maksim en Dennis Andropov zonder begeleiding in een detentiecentrum zitten, is een unicum in Nederland. Dat is nog nooit voorgekomen. Dat zegt advocaat Ferdinand Verweij, die door het centrum aan de twee Oekraïense jongens is toegewezen. © Omroep Gelderland

SOESTERBERG - Dat Maksim en Dennis Andropov zonder begeleiding in een detentiecentrum zitten, is een unicum in Nederland. Dat is nog nooit voorgekomen. Dat zegt advocaat Ferdinand Verweij, die door het centrum aan de twee Oekraïense jongens is toegewezen.

De twee jongens, die tot voor hun eerste uitzetting met hun ouders en zusje in Culemborg woonden, werden afgelopen woensdag bij een regulier bezoek aan de politie aangehouden en overgebracht naar het detentiecentrum in Zeist. Maksim en Dennis waren in Nederland op basis van een toeristenvisum, maar de rechter had eerder die dag bepaald, dat ze het land uit moesten.

Principiële zaak

De twee kregen advocaat Verweij als raadsman toegewezen. Die vindt, dat 'minderjarigen zonder begeleiding in een detentiecentrum niet kan'. Hij spreekt van een principiële zaak. De rechter buigt zich komende donderdag over de kwestie. Als twee andere rechtszaken geen resultaat opleveren, worden Maksim en Dennis zaterdag uitgezet naar de Oekraïne, het land van herkomst van hun ouders. De zaak, die advocaat Verweij aangespannen heeft, zal een eventuele uitzetting dus niet voorkomen. 

Een woordvoerder van het Ministerie van Justitie reageert hierop met te stellen, dat het onbegeleid vastzetten van minderjarigen in een detentiecentrum wettelijk mogelijk is. Ook is er in het detentiecentrum wel degelijk begeleiding voor de twee jongens. 

De familie Andropov woonde sinds 2001 in Nederland, waarvan deels in Culemborg. Daar gingen de drie kinderen uit het gezin ook naar school. Toen alle verzoeken om een verblijfsvergunning op niets uitliepen werd de familie begin juli van dit jaar uitgezet naar de Oekraïne.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!