Instellingen

Avondwake voor Maksim en Dennis Andropov

Het Burgerinitiatief Kinderpardon Culemborg heeft donderdagavond bij het hek van het Detentiecentrum in Zeist een wake gehouden voor de broertjes Maksim en Dennis Andropov. De twee werden woensdagmiddag aangehouden bij een regulier bezoek aan de politie en overgebracht naar het centrum. De 14-jarige Maksim en 10-jarige Dennis worden morgen of uiterlijk overmorgen uitgezet naar Oekraïne waar hun ouders en zusje al sinds juli zijn. © Susanna van Citters
SOESTERBERG - Het Burgerinitiatief Kinderpardon Culemborg heeft donderdagavond bij het hek van het Detentiecentrum in Zeist een wake gehouden voor de broertjes Maksim en Dennis Andropov. De twee werden woensdagmiddag aangehouden bij een regulier bezoek aan de politie en overgebracht naar het centrum. De 14-jarige Maksim en 10-jarige Dennis worden morgen of uiterlijk overmorgen uitgezet naar Oekraïne waar hun ouders en zusje al sinds juli zijn.
De Oekraïense familie Andropov woonde 17 jaar in onder meer Culemborg, maar werd begin juli uitgezet nadat diverse procedures om een verblijfsvergunning te krijgen op niets waren uitgelopen. De rechter vond het niet nodig dat de familie verdere procedures in Nederland zou afwachten. 

Afscheid nemen

Maksim en Dennis zijn begin september op een toeristenvisum naar Nederland gekomen om afscheid te nemen van de scholen in Culemborg, waar ze op zaten. Dat visum verliep half november, maar werd met 30 dagen verlengd om de uitslag van een nieuwe procedure om een verblijfsvergunning af te wachten. Enkele dagen geleden werd bekend, dat het Nidos, een jeugdbeschermingsorganisatie, de voogdij over de kinderen had gekregen.
Volgens het Burgerinitiatief Kinderpardon Culemborg is de aanhouding niet juist verlopen. Het Nidos was niet op de hoogte van de ophanden zijnde aanhouding en had daarbij moeten zijn. Ook zou Maksim, die aan autisme lijdt, eerst medisch gekeurd moeten worden, voordat hij in het Detentiecentrum vast werd gezet.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!