Gemeente Lingewaard

Statenvragen over 'gedoogde' geitenstal Gendt

De Gelderse fractie van de Partij voor de Dieren heeft Statenvragen gesteld over de legalisering van een geitenhouderij in Gendt. Op het bedrijf zouden 2200 geiten worden gehouden, 1500 daarvan staan in een stal die daar volgens de regels niet voor geschikt is. © ANP
GENDT - De Gelderse fractie van de Partij voor de Dieren heeft Statenvragen gesteld over de legalisering van een geitenhouderij in Gendt. Op het bedrijf zouden 2200 geiten worden gehouden, 1500 daarvan staan in een stal die daar volgens de regels niet voor geschikt is.
Om het bedrijf met 2200 geiten te legaliseren is een procedure gestart bij de gemeente Lingewaard. Er moet een nieuwe stal worden gebouwd voor de dieren, maar omwonenden zijn daar tegen en verzamelden 800 handtekeningen tegen de plannen. De gemeente ziet, ondanks kritiek van bewoners, geen reden om niet over te gaan op legalisatie.
Op 29 november 2017 besloot de provincie dat er geen geit meer bij mag komen, omdat de sector mogelijk nadelige gevolgen heeft voor de omwonenden. Die zouden besmet kunnen raken met Q-koorts, ook zou het aantal longontstekingen hoger zijn. Volgens de geitenhouder is er geen wetenschappelijk bewijs voor een stijging van het aantal longontstekingen rond geitenhouderijen. De geitenhouder en zijn 2200 geiten zitten overigens al sinds 2015 in Gendt, ruim voordat de provincie het moratorium instelde voor de sector.
De Partij voor de Dieren wil van Gedeputeerde Staten weten wat de stop op de geitenhouderij voor het bedrijf in Gendt en vergelijkbare gevallen betekent. Ook vraagt de partij of het provinciebestuur bereid is in te grijpen wanneer de gemeente ten onrechte een vergunning afgeeft.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!