Gemeente Geldermalsen

Half jaar uitstel voor nieuwe afvalinzameling Rivierengebied kost 1,1 miljoen

Het half jaar uitstellen van het omgekeerd inzamelen van restafval in het Rivierengebied gaat 1,1 miljoen euro kosten. Dat bleek maandag tijdens de vergadering van het algemeen bestuur van afvalverwerker Avri. Aanvankelijk zou het nieuwe systeem op 1 januari ingaan. © Omroep Gelderland
GELDERMALSEN - Het half jaar uitstellen van het omgekeerd inzamelen van restafval in het Rivierengebied gaat 1,1 miljoen euro kosten. Dat bleek maandag tijdens de vergadering van het algemeen bestuur van afvalverwerker Avri. Aanvankelijk zou het nieuwe systeem op 1 januari ingaan.
Veel lokale bestuurders wilden weten wat het uitstel voor de inwoners gaat betekenen. Het antwoord: de tarieven kunnen nagenoeg blijven zoals ze zijn en het basistarief kan misschien zelfs iets omlaag. Ondanks de uitleg over het nieuwe systeem was de verwarring groot bij de wethouders uit de tien gemeentes die in het algemeen bestuur zitten.
Bekijk hier de reportage (de tekst gaat verder onder de video):
Half jaar uitstel voor nieuwe afvalinzameling Rivierengebied kost 1,1 miljoen
Het zit zo: nu betalen mensen nog een vast tarief en een extra tarief voor elke keer dat ze hun grijze container aan de weg zetten. Straks moeten ze hun restafval naar een ondergrondse afvalcontainer in de buurt brengen. Dit moet afvalscheiding verder stimuleren. 
Door het beter scheiden van afval zouden inwoners minder gaan betalen voor hun restafval. En het zorgt voor meer gft en plastic afval dat uiteindelijk extra geld oplevert voor de Avri. Met het uitstel van het nieuwe systeem loopt de Avri deze inkomsten voorlopig dus mis en zijn deze verrekend in de 1,1 miljoen euro extra kosten.

Later minder betalen

Nu het oude systeem nog een half jaar langer door gaat, betalen mensen relatief meer via de grijscontainer aan de weg. Een wethouder vatte het zo samen: 'De mensen gaan dus pas later minder betalen.'
Verslaggever Ton Arbouw merkte veel verwarring bij de bestuursvergadering van Avri: 
Het uitstel van een half jaar komt door verschillende tegenvallers. Zo zitten er meer kabels in de grond dan verwacht. Daardoor moet voor veel ondergrondse containers naar andere locaties worden gezocht en daar moet dan weer onderzoek worden gedaan. Ook worden er op verzoek van bewoners enkele tientallen extra containers geplaatst. Op sommige plekken wordt eerst archeologisch onderzoek gedaan.

Druk vanuit bestuur

Directeur Erik de Vries van de Avri had eerder al gezegd dat er ook niets mis moest gaan wilde een invoering op 1 januari lukken. Nu zegt hij tegen Omroep Gelderland dat er druk was vanuit het bestuur om het te laten lukken. 'De planning is een aantal keren in elkaar gedrukt door besluiten die genomen zijn, dan zitten wij helemaal klem als organisatie', aldus de directeur.
De Avri laat onderzoek doen naar de manier van besluitvorming rond de invoering van omgekeerd inzamelen van restafval.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!