Nieuws

Taalheld Jose: 'Ik bedacht smoesjes om niet te hoeven schrijven'

Jose Brunselaar uit Lienden kon een jaar geleden niet lezen of schrijven, maar inmiddels leest ze iedere tekst die je haar geeft. Daarom is zij verkozen tot Gelderse TaalHeld 2018 en gaat ze begin volgend jaar op voor de landelijke titel.
Haar dochter voorlezen kon de 55-jarige Jose niet. 'Toen ze klein was zette ik een cassettebandje aan met voorleesverhaaltjes.' En papieren invullen was een hele opgave. 'Dan belde ik mijn dochter op om te vragen hoe ik iets moest schrijven. Zij las dan de letters op', blikt de inwoonster van Lienden terug. 
Laaggeletterdheid is een term voor mensen die grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. In Tiel is meer dan 16 procent van de inwoners laaggeletterd. Dat ligt flink boven het provinciegemiddelde, waar nog steeds ruim 10,4 procent van de mensen tussen 16 en 65 jaar moeite heeft met lezen en schrijven. Landelijk ligt het gemiddelde rond de 12 procent.

Smoesjes

De laaggeletterdheid van Jose komt doordat zij op jonge leeftijd nauwelijks naar school ging. 'Vanaf mijn zevende werkte ik al en op mijn veertiende had ik mijn eigen oliebollenkraam op de kermis. Mijn vader zei dat je met je handen heel ver komt.' Maar dat viel toch tegen. 'Na mijn scheiding moest ik papieren invullen en dat liep mis.'
Bekijk hier de reportage (de tekst loopt verder onder de video):
Ook bedacht Jose smoesjes om niet toe te hoeven geven dat ze niet kon lezen en schrijven. 'Bij de gemeente pakte ik gauw een bak koffie en dan vroeg ik aan de medewerker of hij het wilde invullen. Dan hoefde ik alleen mijn handtekening te zetten.'
Anderhalf jaar lang stortte Jose zich op het leren lezen en schrijven en met succes. 'Dit had ik veel eerder moeten doen. Het geeft me een heel fijn gevoel. Ik kan nu bijvoorbeeld op de computer, dat kon ik eerst niet.' 
Luister hier naar Jose Brunselaar in gesprek met verslaggever Vera Eisink:

TaalHeld 2018

Jose Brunselaar is uitgeroepen tot TaalHeld 2018 van Gelderland. De prijs is een initiatief van Stichting Lezen en Schrijven en wordt uitgereikt aan mensen die zich op een unieke manier inzetten voor een geletterd Nederland. Jose Brunselaar gaat op voor de landelijke titel in de categorie 'taalcursist'. Deze dinsdag trapt ze haar campagne af.
Op 24 januari hoopt Jose in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de prijs te ontvangen uit handen van prinses Laurentien.
Ook problemen met lezen en schrijven? Bel gratis met de Stichting Lezen en Schrijven voor advies in de buurt: 0800 023 4444. Of meld je hier aan voor een cursus. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!