Gemeente Buren

Schuimende bomen?

Schuimende bomen
In de Facebookgroep 'Natuur in Gelderland' is vandaag een foto geplaatst van schuimende bomen. Een opmerkelijk, maar wel gebruikelijk natuurverschijnsel. © Cynthia van Leusden
BEUSICHEM - In de Facebookgroep 'Natuur in Gelderland' is vandaag een foto geplaatst van schuimende bomen. Een opmerkelijk, maar wel gebruikelijk natuurverschijnsel.

Zoiets had ik nog nooit gezien

Cynthia van Leusden plaatste de foto in de Facebookgroep van het natuurplatform van Omroep Gelderland. Ze schrijft: 'Tijdens een wandeling vandaag door de regen een wel vreemde verschijning waargenomen. Uit de bomen kwam borrelend schuim. Vreemd, zoiets had ik nog nooit gezien.. Tientallen schuimende bomen rondom ons heen, dat is toch wel een vreemde waarneming.'

Eiwitten en andere stoffen

Bij navraag blijkt dat het om zogeheten boomschuim gaat. Bomendeskundige Jan den Ouden van de Wageningen Universiteit vertelt dat de harde regen de oorzaak is. 'Vaak zien mensen dit niet, omdat we meestal gaan schuilen tijdens regen. De regen spoelt stoffen van de stam, onder andere eiwitten, die kunnen gaan schuimen. Het heeft dus niets met het seizoen of met vorst te maken, enkel met harde regen en de soort boom.' Misschien een reden voor mensen om tijdens regen toch eens het bos in te lopen? 
Bron: Cynthia van Leusden
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!