Gemeente Zutphen

Penningmeester die tonnen stal van kerk krijgt werkstraf

Een voormalig penningmeester van de parochie St. Ludger in Lichtenvoorde heeft 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van 4 maanden gekregen voor het verduisteren van tenminste enkele tonnen. © pxhere
ZUTPHEN - Een voormalig penningmeester van de parochie St. Ludger in Lichtenvoorde heeft 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van 4 maanden gekregen voor het verduisteren van tenminste enkele tonnen.
De fraude kwam eind 2011 aan het licht. De 51-jarige vrouw uit Lichtenvoorde drukte in vier jaar tijd een enorm bedrag achterover, geld dat door de kerkgangers bijeen was gebracht.
Volgens de kerk gaat het om 561.000 euro, maar zelf zegt de vrouw dat het maximaal om twee ton gaat. Wat ze met het gestolen geld heeft gedaan weet ze niet meer. Ze zou er mogelijk veel dure kleren van hebben gekocht.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Uit onderzoek is gebleken dat de vrouw destijds verminderd toerekeningsvatbaar was. In de rechtszaal gaf ze eerder aan nooit nagedacht te hebben over de gevolgen van haar handelen. ‘Als ik dat had gedaan, had ik hier niet gezeten.'
Volgens de verdachte zelf had ze alles over voor de kerk, maar liepen kerk en privé op een gegeven moment door elkaar heen.

Huis bekogeld met eieren

De verduisteringszaak maakte destijds veel los in Lichtenvoorde. De vrouw en haar gezin hebben veel last gehad van de gevolgen. Volgens haar advocaat werden de kinderen gepest, raakten zij en haar man hun werk kwijt en werd hun huis bekogeld met eieren. 
De vrouw heeft een bedrag van 238.000 euro al aan de parochie terugbetaald. Voor terugbetaling van het resterende bedrag wordt mogelijk een civiele procedure gestart.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!