Nieuws

Emile Ratelband blijft gewoon 69; rechtbank wijzigt geboortedatum niet

Emile Ratelband mag de leeftijd in zijn paspoort niet met 20 jaar verlagen. De wet en de jurisprudentie geven hiervoor geen ruimte, oordeelt de rechter. De Arnhemse positiviteitsgoeroe is 69, maar omdat hij zich veel jonger voelt, had hij een zaak aangespannen om zijn geboortedatum te wijzigen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Emile Ratelband mag de leeftijd in zijn paspoort niet met 20 jaar verlagen. De wet en de jurisprudentie geven hiervoor geen ruimte, oordeelt de rechter. De Arnhemse positiviteitsgoeroe is 69, maar omdat hij zich veel jonger voelt, had hij een zaak aangespannen om zijn geboortedatum te wijzigen.
Ratelband diende vorig jaar september een verzoek in bij de burgerlijke stand van de gemeente Arnhem om zijn leeftijd officieel te verlagen, maar kreeg 'nee' als antwoord.
'Zelfs het aanpassen van je naam en geslacht kost veel moeite', benadrukte een gemeentewoordvoerder toen. 'Alleen als je kunt aantonen dat er sprake is van een groot misstand kan dit. Een geboorte-uittreksel aanpassen kan volgens het burgerlijk wetboek helemaal niet'

'Ik zeg mijn AOW ook op'

Ratelband, die zich eerder dit jaar bekeerde tot het boeddhisme, vindt dat veel mensen gediscrimineerd worden omwille van hun leeftijd. Als voorbeeld noemt hij de werkloosheid onder mensen boven de 55 jaar. 
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video)
Emile Ratelband blijft gewoon 69; rechtbank wijzigt geboortedatum niet
Omdat de Arnhemmer zich veel jonger voelt dan hij in werkelijkheid is, eiste hij bij de rechtbank dat hij twintig jaar jonger wordt verklaard. 'Niet omdat ik bang ben om oud te worden, maar omdat ik nog heel lang optimaal van het leven wil genieten. Ik zeg mijn AOW ook op', schreef hij eerder op zijn Facebookpagina. 
Over belangstelling heeft Ratelband intussen niet te klagen. Wereldwijd berichtten media over zijn opvallende verzoek.
 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!