Gemeente Arnhem

Museum Arnhem neemt toevlucht in Walburgiskerk

Museum Arnhem, dat is gesloten vanwege een voortslepende verbouwing en renovatie, gaat in het voorjaar tijdelijk actuele kunst, design en mode presenteren in de Walburgiskerk in de binnenstad. © Wikipedia
ARNHEM - Museum Arnhem, dat is gesloten vanwege een voortslepende verbouwing en renovatie, gaat in het voorjaar tijdelijk actuele kunst, design en mode presenteren in de Walburgiskerk in de binnenstad.
'De Walburgiskerk is uitermate geschikt als presentatieplek omdat het ruimtelijk, groot en licht is', zegt museumdirecteur Saskia Bak. Een projectontwikkelaar wil van de kerk een cultuurhistorische trekpleister maken en er eveneens appartementen en kantoren realiseren. Maar nu verhuurt hij de ruimte voor twee jaar aan het museum.
'We geven de Walburgiskerk geen museale functie. Op het gebied van klimaatbeheersing en veiligheid voldoet het gebouw namelijk niet', aldus Bak. Het is daarom lang niet geschikt voor alles uit haar collectie.

Problemen met aanbesteding

Museum Arnhem, in het verleden wel bekend als het Museum voor Moderne Kunst, sloot een jaar geleden de deuren omdat het hoofdgebouw hard aan een verbouwing toe is. Een aanbesteding bleef eind 2017 zonder resultaat. Er bleek geen aannemer te vinden die de klus wilde klaren voor het toen beschikbare budget. 
Tekst gaat verder onder de foto.
Museum Arnhem, dat is gesloten vanwege een voortslepende verbouwing en renovatie, gaat in het voorjaar tijdelijk actuele kunst, design en mode presenteren in de Walburgiskerk in de binnenstad. © Museum Arnhem
Eerder deze maand werd bekend dat het Arnhemse gemeentebestuur 7,5 miljoen euro extra uittrekt voor de voortslepende verbouwing en renovatie van het museum aan de Utrechtseweg. Het beschikbare budget stijgt daarmee naar bijna 23 miljoen euro.
Met het extra geld wil de gemeente nu alsnog de verbouwing vlot trekken. De provincie draagt een half miljoen euro bij. Het Amsterdamse Bureau Benthem Crouwel Architects ontwierp het vernieuwde museum.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!