Gemeente Oost Gelre

Opa Gerard met kleinkinderen in actie tegen eikenprocessierups

ZIEUWENT - De eikenprocessierups. Nee je hoeft niet bang te zijn dat je in deze tijd van het jaar tegen het overlastgevende beestje aanloopt. De behaarde rups van deze nachtvlinder nestelt zich vaak in eikenbomen en is in de maanden mei, juni en juli soms een ware plaag. Reden genoeg voor Gerard Domhof uit het Achterhoekse Zieuwent om nu iets te verzinnen om de insecten te bestrijden.
Samen met zijn kleinkinderen hang hij daarom speciale nestkastjes op waar mezen kunnen broeden. Die lijken de verafschuwde rupjes als een lekkernij te beschouwen.
'Ja ik hoorde dat in sommige gemeenten ze massaal van die nestkastjes ophingen, maar er zijn nog genoeg plekken waar de gemeente niet komt', zegt Gerard over zijn lokale initiatief. 'Daarom heb ik met de kleinkinderen kastjes gebouwd in de schuur en hangen we die op aan de bomen waar we altijd last hebben'. Samen met zijn kleinkinderen Sam, Ben en Toon doet hij dat. 'Ze vinden het hartstikke mooi en we doen nog iets nuttigs ook', glundert Gerard.
De brandharen van de eikenprocessierups vormen de bron van alle irritatie. Letterlijke en figuurlijk. Per rups gaat het om ongeveer 700.000 brandhaarjes die met hun weerhaakjes bij aanraking gemakkelijk de huid, ogen en luchtwegen binnen dringen. De huidirritatie gaat vervolgens gepaard met flinke jeuk en roodheid. Dat kan tot twee weken aanhouden.
De actie van Gerard wordt toegejuicht door bioloog Arnold van Vliet, van de Wageningen Universiteit. 'We hebben gezien dat mezen eikenprocessierupsen eten', zegt hij. 'Van die rups komen we niet meer af, dus moeten we kijken hoe we de populatie zoveel mogelijk kunnen inperken. Mezen kunnen daar zeker bij helpen.' Momenteel wordt het effect op diverse proeflocaties al in kaart gebracht, maar volgens Van Vliet zou het zeker helpen als er meer nestkastjes opgehangen worden. 'Dat betekent gewoon meer ruimte voor dit vogeltje. Als er maar voldoende voedsel in de buurt zit.' En bij eikenbomen die in de genoemde maanden geteisterd worden door de eikenprocessierups, is er in ieder geval genoeg voedsel voor ze. 
Onderzoeker Kees van Oers, bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) weet ook dat er anekdotisch bewijs is dat de koolmees eikenprocessierupsen eet, maar 'er is nog niet goed onderzocht wat de rol van de koolmees is.' Hij is van plan dit wetenschappelijk te gaan onderzoeken. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!