Nieuws

West Betuwe wil nieuwe raad inspireren met Bidbook

'Wat vindt de samenleving waardevol?' en 'Wat wil ieder dorp meegeven voor de toekomst?' Die twee vragen stonden centraal bij het samenstellen van het Bidbook voor de nieuwe gemeente West Betuwe. Het heeft geleid tot een document van honderd pagina's waarin alle 26 stadjes en dorpen hun zegje doen. Het Bidbook West Betuwe is bedoeld als inspiratiebron voor de nieuwe gemeenteraad. © Gemeente West Betuwe
'Wat vindt de samenleving waardevol?' en 'Wat wil ieder dorp meegeven voor de toekomst?' Die twee vragen stonden centraal bij het samenstellen van het Bidbook voor de nieuwe gemeente West Betuwe. Het heeft geleid tot een document van honderd pagina's waarin alle 26 stadjes en dorpen hun zegje doen. Het Bidbook West Betuwe is bedoeld als inspiratiebron voor de nieuwe gemeenteraad.
Voorafgaand aan de presentatie donderdagavond in Haaften werden anderhalf jaar lang gesprekken gevoerd met allerlei mensen en organisaties die straks deel uitmaken van de nieuwe fusiegemeente.

Acquoy

De inwoners van Acquoy zien graag dat er meer woningen worden gebouwd, zodat ook de eigen jeugd in het dorp kan blijven wonen. De open plekken in het dorp vinden de dorpelingen niet geschikt als bouwlocatie, want die plekken willen de inwoners juist graag behouden.

Opijnen

Inwoners van Opijnen koesteren de ligging aan de Waal. Als verbeterpunt noemen ze het voorzieningsniveau. Dat laat te wensen over. Vooral een winkel wordt gemist. De boodschappenbus die gerund wordt door vrijwilligers zien de inwoners dan ook als een waardevolle toevoeging.

Geldermalsen

In Geldermalsen is men te spreken over de groene, landelijke omgeving waarin het dorp ligt. Zwerfafval wordt door de inwoners gezien als een groot probleem. Voordat nieuwe bedrijven zich er mogen vestigen, moeten die worden getoetst op de uitstoot van fijnstof.