Omroep Ede

Gemeente Ede zoekt ontwerpers voor het nieuwe Airborne landmark

In september 2019 moet het Airborne landmark op de Ginkelse Heide in Ede staan. Een object dat het bijzondere verhaal van de luchtlandingen bij de start van Operatie Market Garden symboliseert. De gemeente Ede zoekt ontwerpers die deze geschiedenis kunnen uiten in een landmark. © Pixabay
EDE - In september 2019 moet het Airborne landmark op de Ginkelse Heide in Ede staan. Een object dat het bijzondere verhaal van de luchtlandingen bij de start van Operatie Market Garden symboliseert. De gemeente Ede zoekt ontwerpers die deze geschiedenis kunnen uiten in een landmark.
Ontwerpers zijn vrij om te bepalen hoe het landmark eruit komt te zien. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de ontwerpers de bedachte creatie zelf moeten laten maken en plaatsen in juli 2019. Schetsen en plannen mag men voor 19 januari 2019 insturen. Omdat het om een object op de heide gaat zijn er voorwaarden op het gebied van landschap, natuur en archeologie. Meer informatie over het project is te vinden op www.ede.nl/landmark.

Operatie Market Garden herdenken

Het Airborne landmark krijgt een plek binnen Dropzone Ede en nodigt zo mensen uit meer te weten te komen over de gebeurtenissen van toen. Het wordt een startpunt voor routes die leiden langs bijzondere plekken uit de Tweede Wereldoorlog in en rondom Ede. Tijdens de Airborne herdenking van 75 jaar Operatie Market Garden wordt het nieuwe gedenkteken uit de doeken gedaan.