Gemeente Oost Gelre

Lichtenvoordse plaatjes ware hype: 'Hey, deze zocht ik nog'

LICHTENVOORDE - Het is een ware hype onder Lichtenvoordse ouderen: de plaatjes van het dorp van vroeger, die je kunt verzamelen en in een speciaal boek kunt plakken. 'We hadden nooit verwacht dat het zo'n succes zou worden', vertelt Henk Hanselman van de Vereniging voor Oudheidkunde in Lichtenvoorde, die de actie bedacht.
Bij elke tien euro aan boodschappen bij de plaatselijke supermarkt krijg je vier stickers.De plaatjes zijn immens populair. Dat blijkt wel uit een overvolle parkeerplaats op het terrein van voetbalcub Longa'30, waar de historische plaatjes van Lichtenvoorde konden worden geruild. 

Impact in Lichtenvoorde

In totaal zijn er 216 plaatjes te verzamelen. In de voetbalkantine van Longa '30 was woensdag een ruilmiddag waar mensen de stickers die ze dubbel hebben, konden ruilen.
Volgens Hanselman kwamen er honderden mensen op af. 'Het heeft een enorm effect op het dorp', legt hij uit. 'Mensen die elkaar nooit spreken, maken nu ineens een praatje met elkaar. Vooral de oudere inwoners van het dorp vinden het prachtig.'

Lokale geschiedenis

'Wij hadden al een tijdje het idee om de lokale geschiedenis wat meer bekend te maken aan een breed publiek', legt Hanselman de actie uit. 'Maar ja, daar blijft het dan vaak bij, hè. Maar toen kwam de Jumbo bij ons met de vraag of wij niet iets met stickers of zo konden doen. Dus zo is dat toen ontstaan.'
De actie legt ook de Vereniging voor Oudheidkunde geen windeieren: inmiddels hebben zich al 49 nieuwe leden gemeld, en de vereniging verwacht dat dat aantal nog oploopt.

Albums gebruikt op school

De stickers en het speciale verzamelalbum zijn bedacht en gemaakt door de vereniging en uitgegeven en verspreid door de Jumbo Supermarkt. Een paar complete albums worden op dertien basisscholen in de regio neergelegd, zodat zij die kunnen gebruiken bij het vak heemkunde. Dat zijn lessen over de geschiedenis, geografie en ecologie van de stad. 
De plaatjes zijn nog tot en met dit weekend te krijgen in de supermarkt in Lichtenvoorde.