Omroep Ede

Een ervaringsdeskundige als maatje voor kankerpatiënten

Het Toon Hermans Huis Ede en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede zijn samen een project gestart voor mensen bij wie borstkanker of darmkanker is vastgesteld. Zij kunnen een maatje krijgen die de diagnose borst- of darmkanker al langer geleden kreeg. Als ervaringsdeskundige herkent een buddy de emoties, vragen en onzekerheden. Een buddy wil kankerpatiënten helpen bij het oppakken van het dagelijks leven. © Pixabay
EDE - Het Toon Hermans Huis Ede en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede zijn samen een project gestart voor mensen bij wie borstkanker of darmkanker is vastgesteld. Zij kunnen een maatje krijgen die de diagnose borst- of darmkanker al langer geleden kreeg. Als ervaringsdeskundige herkent een buddy de emoties, vragen en onzekerheden. Een buddy wil kankerpatiënten helpen bij het oppakken van het dagelijks leven.

Heftige periode

Veel mensen hebben moeite met de diagnose kanker. Er is vaak onvoldoende tijd om erbij stil te staan. Onmiddellijk begint een traject van onderzoeken, meestal gevolgd door een operatie. Ook bestraling, chemotherapie en soms hormoontherapie komen ter sprake. Pas na deze periode komen de emoties vaak los, samen met allerlei praktische vragen over het leven met de gevolgen van kanker.

Een lotgenoot

Artsen en verpleegkundigen van Ziekenhuis Gelderse Vallei proberen alle nodige informatie te geven over het leven tijdens en na de behandeling. Soms is er toch behoefte aan een ander soort contact dan het contact met een zorgverlener. Daar is nu een buddy voor, dat is een lotgenoot die uit eigen ervaring herkent wat de ander zegt. De buddy is door hetzelfde traject heengegaan als de patiënt ook doorheen gaat. Een buddy vertelt wat er mogelijk is, geeft tips en biedt een luisterend oor.

Meer informatie

Als u een buddy zoekt of zelf een buddy wilt worden, kunt u dit bespreken met een contactpersoon in Ziekenhuis Gelderse Vallei of kunt u contact opnemen met het Toon Hermans Huis. Kijk voor meer informatie op www.toonhermanshuisede.nl