Nieuws

Zo gaat Railterminal Gelderland eruitzien

VALBURG - Op de eerste van twee inloopavonden van de provincie in Valburg was dinsdag te zien hoe Railterminal Gelderland eruit zou kunnen gaan zien. Daar werd het voorontwerp inpassingsplan gepresenteerd.
De Railterminal moet in Gelderland overslag van goederen mogelijk maken van de treinen op de Betuweroute naar vrachtwagens en omgekeerd. Tijdens de inloopbijeenkomst werd ook een film vertoond waarin de railterminal in een animatie werd weergegeven. Ook waren er tal van kaarten te zien met de plannen.
(de tekst loopt door onder de video)
Video: provincie Gelderland

Verzet bij omwonenden

Omwonenden zijn fel tegen de plannen. Op de informatiebijeenkomst was ook een tafel van de tegenstanders die zich verenigd hebben in Overbetuwe Overbelast. Deze groep wil de Railterminal nog in zijn geheel stoppen. Ze zijn bang voor licht- en lawaaioverlast. Ook vrezen ze voor de verkeersveiligheid, vooral voor de fietsers. Dagelijks zullen vele honderden vrachtwagens door de omgeving gaan rijden.

Kritiek meegenomen in plannen

Op één punt zag Koos Nijssen van Overbetuwe Overbelast dat de provincie naar de ideeën van de omwonenden heeft geluisterd. Er was één kruising aangepast en veiliger gemaakt voor de fietsers. Maar de bezwaren blijven en als het moet gaan de omwonenden tot aan de Raad van State, zegt Nijssen.
Gedeputeerde Conny Bieze van de provincie Gelderland zegt in een reactie dat er ook op andere gebieden wel degelijk naar de bezwaren van omwonenden is geluisterd. Zo komt er een wal die een groot deel van de geluidsoverlast moet voorkomen. Bieze verwacht dat de komst van de railterminal een positief effect heeft op de regionale economie en dat het leidt tot minder vrachtverkeer op de A15.
Woensdagavond is er een tweede inloopbijeenkomst in Watergoed aan de Tielsestraat 129 in Valburg. De bijeenkomst is van 19.00 tot 21.30 uur.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!