Nieuws

Megagroot varken op Plein 1944 in Nijmegen

Een groot dartelend varken is vanaf deze dinsdag te zien op Plein 1944 in Nijmegen. Het kunstwerk 'Ode aan het varken' van kunstenares Jantien Mook is het symbool van een van de grootste dierenwelzijnscampagnes ooit. © Compassion in World Farming
NIJMEGEN - Een groot dartelend varken is vanaf deze dinsdag te zien op Plein 1944 in Nijmegen. Het kunstwerk 'Ode aan het varken' van kunstenares Jantien Mook is het symbool van een van de grootste dierenwelzijnscampagnes ooit.
De campagne is een Europees burgerinitiatief tegen het gebruik van kooien in de veehouderij. Het 7 meter lange en 4 meter hoge metalen kunstwerk verbeeldt een varken dat naar vrijheid springt. Meer dan 140 organisaties uit heel Europa ondersteunen het initiatief.
Kijk hier naar de reportage (de tekst loopt door onder de video):
Megagroot varken op Plein 1944 in Nijmegen

Miljoen handtekeningen

Het burgerinitiatief is een oproep aan de Europese Commissie om een einde te maken aan het gebruik van kooien voor onder andere zeugen, legkippen, konijnen, kalveren, eenden en kwartels.
In een jaar tijd willen de organisaties een miljoen handtekeningen verzamelen in Europa, waarna de Europese Commissie verplicht is met een officiële reactie te komen en het Europees Parlement erover zal stemmen. Sinds de start - eind september - hebben al meer dan 200.000 mensen het burgerinitiatief ondertekend.

Samenwerkende organisaties

Onder andere het CIWF (Compassion in World Farming), Varkens in Nood, World Animal Protection, de Dierenbescherming, VierVoeters, Bont voor Dieren, CAS-International en Wakker Dier ondersteunen het initiatief.
Het beeld zal tot begin december op Plein 1944 te zien zijn.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!