Nieuws

Omwonenden: fietsbrug De Freule in Apeldoorn is lelijk en gevaarlijk

Voetgangers die het voetgangersgedeelte niet durven gebruiken en daarom op het fietspad lopen. Mensen met rollators die de brug niet op durven en honden die er pijnlijke poten van krijgen. Fietsers die na de brug onderuit gaan op het onverharde fietspad. Omwonenden van fietsbrug De Freule in Apeldoorn zijn er helemaal klaar mee. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Voetgangers die het voetgangersgedeelte niet durven gebruiken en daarom op het fietspad lopen. Mensen met rollators die de brug niet op durven en honden die er pijnlijke poten van krijgen. Fietsers die na de brug onderuit gaan op het onverharde fietspad. Omwonenden van fietsbrug De Freule in Apeldoorn zijn er helemaal klaar mee.
De brug verbindt sinds 2000 de wijk Welgelegen met het centrum van Apeldoorn en is een creatie van kunstenaar Tirza Verrips. Al vanaf de dag dat de brug er ligt, zijn er problemen.
Eerst lag de brug verkeerd om. Toen bleek dat een speciale coating tegen roest niet aangebracht was, waardoor De Freule inmiddels flink aan het roesten is. Twee zijvleugels, waar bankjes stonden om van het uitzicht te genieten, zijn door de gemeente met dranghekken afgesloten omdat getwijfeld wordt aan de draagkracht. 
Kijk hier naar de reportage (de tekst loopt door onder de video):
Omwonenden: fietsbrug De Freule in Apeldoorn is lelijk en gevaarlijk

Gevaarlijke situaties en valpartijen

'Het probleem is dat de voetpaden van een dusdanig materiaal zijn gemaakt dat ze glad zijn en mensen het eng vinden om erop te lopen en dat honden er niet op willen lopen omdat het zeer doet aan hun poten', vertelt omwonende Roel Veenhuizen over het metalen gedeelte van de brug. Daar zitten gaatjes in, juist om gladheid tegen te gaan.
Veenhuizen is al 17 jaar bezig om de gemeente te overtuigen dat de brug aangepakt moet worden. 'Mensen gaan van het voetpad af en lopen op het fietsgedeelte met honden die aangelijnd zijn. Daardoor ontstaan gevaarlijke situaties vanwege de fietsers en brommers. En voor de fietsers is er na de brug een onverhard fietspad, waar al veel mensen op onderuit zijn gegaan.' Veenhuizen is een petitie begonnen.
Ook een doorn in het oog zijn de ramen aan beide zijkanten van de brug. Die zijn vaak kapot, en worden naar de zin van omwonenden te langzaam vervangen. 

Gemeente: brug moet nog 20 jaar mee

De gemeente Apeldoorn weet wat de omwonenden vinden van de brug, zo blijkt uit antwoorden op de vragen die gesteld zijn door Gemeentebelangen. 'De Freulebrug heeft onze aandacht, want het verkeert in slechte staat,' schrijft het college.
De gemeente zoekt naar een oplossing voor onveiligheid van de zijvleugels. Omdat de brug 6 meter breed is, vindt de gemeente niet dat er gevaarlijke situaties ontstaan als voetgangers op het fietsgedeelte lopen omdat er uitgeweken kan worden.
Daarnaast wordt De Freule regelmatig geïnspecteerd en worden problemen aangepakt. 'De brug is een icoon en een kunstwerk en gaat nog 20 jaar mee', aldus de gemeente. Het onverharde fietspad na de brug past in het karakter van het landschap, maar er wordt gezocht naar een oplossing voor de afwatering. 
Voor Roel Veenhuizen en ruim tweehonderd andere omwonenden die de petitie aan de gemeente hebben getekend gaan de maatregelen niet ver genoeg. Zij willen dat er een nieuwe brug komt én een verhard fietspad. Gemeentebelangen wil dat de wethouder in gesprek gaat met de omwonenden en serieus naar hun klachten luistert.