Nieuws

Neder-Betuwe: werkmigrant moet beter onderdak krijgen, maar ook belasting betalen

De gemeente Neder-Betuwe wil de situatie rond arbeidsmigranten in de gemeente op orde brengen. Zo moet er fatsoenlijke huisvesting komen en moeten de buitenlandse werkkrachten ingeschreven worden zodat ze ook meebetalen aan voorzieningen. Voor een kort verblijf wil Neder-Betuwe toeristenbelasting per nacht gaan heffen. © ANP
OPHEUSDEN - De gemeente Neder-Betuwe wil de situatie rond arbeidsmigranten in de gemeente op orde brengen. Zo moet er fatsoenlijke huisvesting komen en moeten de buitenlandse werkkrachten ingeschreven worden zodat ze ook meebetalen aan voorzieningen. Voor een kort verblijf wil Neder-Betuwe toeristenbelasting per nacht gaan heffen.
Volgens Neder-Betuwe verblijven er tussen de 2000 en 2500 buitenlandse werkkrachten in de gemeente. Het gaat onder meer om seizoenskrachten, die in de zomer en het najaar helpen bij de fruitoogst.

'Schrijnende situaties'

De gemeente komt naar eigen zeggen regelmatig schrijnende situaties tegen. Zo zijn er schuren gevonden met hele series matrassen op de grond die verhuurd werden voor 8 euro per matras per nacht. Ook zijn kleine, onveilige ruimtes aangetroffen waar werkkrachten verbleven. Het college van burgemeester en wethouders spreekt van 'malafide organisaties'.    
Samen met werkgevers en huisvestingsorganisaties werkt Neder-Betuwe aan een plan om de huisvesting op orde te brengen. Daarvoor wil wethouder Nees van Wolfswinkel (SGP) een aantal pilots starten. Gedacht wordt aan woonruimte specifiek voor arbeidsmigranten, zodat zij niet in dezelfde krappe vijver vissen als inwoners, met name jongeren en senioren, die ook veel behoefte hebben aan een huis.

Belasting

De gemeente wil ook geld zien van de arbeidsmigranten. Wie langer dan vier maanden in de gemeente woont, is belastingplichtig. Voor een kortere periode moet per nacht toeristenbelasting worden betaald.
Het voorstel van het college wordt waarschijnlijk in oktober 2019 voorgelegd aan de gemeenteraad.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!