Gemeente Zutphen

Werkstraf geëist tegen frauderende penningmeester parochie

Tegen een voormalig penningmeester van de parochie St. Ludger in Lichtenvoorde is een werkstraf van 240 uur geëist, omdat ze geld heeft verduisterd. Volgens het OM gaat het om enkele tonnen. Het OM eiste ook een voorwaardelijke celstraf van zes maanden om een behandeling af te dwingen. © pxhere
ZUTPHEN - Tegen een voormalig penningmeester van de parochie St. Ludger in Lichtenvoorde is een werkstraf van 240 uur geëist, omdat ze geld heeft verduisterd. Volgens het OM gaat het om enkele tonnen. Het OM eiste ook een voorwaardelijke celstraf van zes maanden om een behandeling af te dwingen.
Op de tenlastelegging staat 561.000 euro, maar dat kan het OM niet bewijzen omdat de administratie niet compleet is. Zelf zegt de vrouw van 51 uit Lichtenvoorde dat het maximaal om twee ton gaat. Wat ze met het gestolen geld heeft gedaan, weet ze niet meer.
In de rechtszaal gaf ze aan nooit nagedacht te hebben over de gevolgen van haar handelen. ‘Als ik dat had gedaan, had ik hier niet gezeten.'
De fraude kwam eind 2011 aan het licht. De vrouw uit Lichtenvoorde zou in vier jaar tijd geld van de parochie achterover hebben gedrukt. Het geld was door de kerkgangers bijeengebracht.

'Deel al terugbetaald'

De advocaat van de vrouw vindt dat het bedrag moet worden teruggebracht tot 238.000 euro, het geld dat zijn cliënt al zou hebben terugbetaald. Maar de officier van justitie kan zich hier niet in vinden. Voor terugbetaling van het resterende bedrag wordt mogelijk een civiele procedure gestart. 
Bij de vorige zitting, begin augustus, kwam de Achterhoekse niet opdagen omdat zij het volgens haar advocaat niet aan kon. Ook de confrontatie met haar parochie zou te veel zijn voor de vrouw.

'Zaak met alleen verliezers'

De vrouw zei maandag dat de zaak alleen verliezers kent. 'Maar aan de andere kant heb ik ook heel veel teruggekregen: liefde van mijn man, kinderen en familie. Ik geniet nu van kleine dingen. Ik kan fouten niet ongedaan maken, maar wel elke dag iets goeds proberen te doen.'
Verslaggever Lonneke Gerritsen is in de rechtbank in Zutphen. Volg haar tweets.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!