Nieuws

De Berkel stroomt weer na leidingbreuk Lochem

Stuw Warken
Er stroomt weer water door de Berkel. Het Waterschap Rijn en IJssel heeft stuw Warken zaterdag weer opengezet. Er stroomde geen water meer door de rivier na een breuk in een persleiding bij Lochem. Daardoor kwam er afvalwater van FrieslandCampina in de rivier terecht. © Waterschap Rijn en IJssel
LOCHEM - Er stroomt weer water door de Berkel. Het Waterschap Rijn en IJssel heeft stuw Warken zaterdag weer opengezet. Er stroomde geen water meer door de rivier na een breuk in een persleiding bij Lochem. Daardoor kwam er afvalwater van FrieslandCampina in de rivier terecht.
Het water in de Berkel heeft volgens het waterschap weer voldoende kwaliteit om door te stromen in de richting van Zutphen en Warnsveld. Er is met man en macht gewerkt om het water weer te voorzien van voldoende zuurstof. Dat gebeurde onder meer door water uit het Twentekanaal over te pompen en zuurstofmatten te plaatsen.
De stuw worden niet meteen volledig opengezet, er wordt gedoseerd water doorgelaten. Daardoor duurt het nog enkele dagen voordat er een normaal waterpeil zichtbaar is. Hetzelfde geldt voor het grondwaterniveau in de omgeving van Zutphen.

Duizenden vissen vonden de dood

Door de grote breuk in de persleiding met afvalwater van FrieslandCampina stroomde er vorige week vervuild water de rivier in. Het waterschap wist de rivier na enkele uren af te sluiten door de stuwen dicht te zetten. Voor duizenden vissen en planten kwam de afsluiting te laat, zij overleefden het zuurstofarme afvalwater niet. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!