Instellingen

Waterschap pompt extra zuurstof in zwaar vervuilde Berkel

De Berkel bij Almen.
Het Waterschap Rijn en IJssel pompt sinds woensdag extra zuurstof in de Berkel bij Almen. Het waterschap wil de natuur in de rivier zo extra beschermen tegen de verontreiniging met miljoenen liters vervuild water. © Google Street View
ALMEN - Het Waterschap Rijn en IJssel pompt sinds woensdag extra zuurstof in de Berkel bij Almen. Het waterschap wil de natuur in de rivier zo extra beschermen tegen de verontreiniging met miljoenen liters vervuild water.
Metingen laten zien dat het vervuilde water nu ook benedenstrooms in de Berkel aanwezig is. Om de natuur daar te beschermen, zijn zogenaamde zuurstofplaten in het water geplaatst. De platen liggen op de bodem van de rivier en pompen extra zuurstof in het water. 
De platen en de extra zuurstof moeten voorkomen dat vissen ook verder stroomafwaarts sterven door zuurstofgebrek. Het gaat dan om de loop van de Berkel tussen Almen en Zutphen.

Man en macht

Dijkgraaf Hein Pieper stelt dat de vervuiling hem en andere medewerkers van het waterschap erg aan het hart gaat. 'We proberen met man en macht erger te voorkomen. Daarom ben ik erg positief dat we daarbij hup krijgen van de hengelsportvereniging, vissers en anderen.'
De vrijwilligers hielpen met het overzetten van gezonde vissen en het opruimen van de dode exemplaren. Jan Kamphuis van hengelsportvereniging De Brasem liet dinsdag weten dat al tienduizenden vissen zijn gered.

Reparatie

De problemen in de rivier werden veroorzaakt door een gesprongen leiding met afvalwater van FrieslandCampina in Lochem. Het vervuilde water kostte duizenden vissen het leven.
Het lek is inmiddels blootgelegd en wordt gerepareerd. Het waterschap doet er naar eigen zeggen alles aan om de ecologie in het getroffen gebied zo snel mogelijk te herstellen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!