RTV Nunspeet

Bevel burgemeester over hond Luna terecht

De afdeling bestuursrecht van de gemeente Nunspeet heeft geconcludeerd dat de burgemeester van Nunspeet, Breunis van de Weerd, correct heeft gehandeld toen hij een bevel tot afgifte van de hond Luna heeft uitgevaardigd. © RTV Nunspeet
NUNSPEET - De afdeling bestuursrecht van de gemeente Nunspeet heeft geconcludeerd dat de burgemeester van Nunspeet, Breunis van de Weerd, correct heeft gehandeld toen hij een bevel tot afgifte van de hond Luna heeft uitgevaardigd.
Luna is een Tibetaanse Mastiff, een hondenras wat komt uit Tibet en als zeer beschermend en koppig wordt gezien. Luna was betrokken bij meerdere bijtincidenten in Nunspeet en hierdoor was er grote onrust ontstaan in het dorp. Bij de bijtincidenten is één andere hond gedood en heeft een vrouw serieuze verwondingen aan het incident overgehouden.
Daarom heeft de burgemeester op 17 november 2017 een eerste bevel laten uitgaan waarin stond dat de eigenaren de hond moesten overdragen aan een dierenpension. Dit is niet opgevolgd door de eigenaren waarna ze een last onder dwangsom van 250 euro per dag kregen, dit zou gaan tot een maximum van 5000 euro als de hond alsnog niet overdragen zou worden. Ook dit werd genegeerd en daarna volgde een tweede dwangsom van 750 euro per dag met een maximum van 15.000 euro. Ook dit is niet opgevolgd.
In het vonnis is naar voren gekomen dat de eigenaren, zo wordt hun verweten, niet de noodzakelijke maatregelen hebben getroffen om de bijtincidenten te voorkomen. Zo was de hond niet goed aangelijnd en waren deuren niet goed gesloten. Ook is er niet in zee gegaan met een gedragstherapeut.
Het is nog niet duidelijk wat er met Luna gaat gebeuren.