Gemeente Ede

ProRail mag overweg in Lunteren nog niet opheffen

ProRail mag de overweg aan de Zandkampweg in Lunteren niet definitief afsluiten. Dat heeft de rechter woensdag bepaald tijdens een kort geding. Een buurtbewoner was naar de rechter gestapt om afsluiting te voorkomen. Wel mag de spoorbeheerder voorlopige maatregelen treffen, zoals het plaatsen van betonblokken. © Omroep Gelderland
ARNHEM - ProRail mag de overweg aan de Zandkampweg in Lunteren niet definitief afsluiten. Dat heeft de rechter woensdag bepaald tijdens een kort geding. Een buurtbewoner was naar de rechter gestapt om afsluiting te voorkomen. Wel mag de spoorbeheerder voorlopige maatregelen treffen, zoals het plaatsen van betonblokken.
De spoorbeheerder is van plan alle 33 onbewaakte overwegen in Gelderland te sluiten. Twee weken geleden plaatste ProRail de eerste betonblokken aan de Mijllerweg in Lunteren, tot ongenoegen van enkele omwonenden. Om te voorkomen dat ook de overgang aan de Zandkampweg afgesloten zou worden, stapte een buurtbewoner naar de rechter.

Recht van overweg

De rechtbank stelt dat ProRail de overweg niet mag afsluiten zonder een bodemprocedure te starten. De buurtbewoner heeft het recht van overweg en wil daar gebruik van blijven maken. De rechter stelt dat ProRail eerst een bodemprocedure moet starten om het recht van overweg op te heffen. Zolang dat niet gebeurd is, mag de spoorbeheerder geen maatregelen nemen om de spoorweg definitief te sluiten.
ProRail mag wel van de rechter voorlopige maatregelen treffen om te voorkomen dat er nog weggebruikers de spoorwegovergang oversteken. Dat kan onder meer door betonblokken, die ook aan de Mijllerweg staan. De rechtbank acht de veiligheid van omwonenden, reizigers en treinpersoneel belangrijker dan het recht op overweg.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!