Nieuws

Groene zak duurder omdat Nijmegenaar afval te goed scheidt

NIJMEGEN - De prijs van de groene zak voor restafval in Nijmegen moet omhoog. Alleen zo kan de gemeente nog voldoende geld binnenhalen om de afvalverwerking te betalen. Nu dalen de inkomsten omdat Nijmegenaren hun afval steeds beter zijn gaan scheiden, waardoor er te weinig groene zakken worden verkocht. Dat zegt het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen.
De groene zak en rode zak voor kleinere huishoudens zijn geïntroduceerd vanuit het principe 'de vervuiler betaalt.'

Prikkel werkt te goed

Maar nu de prikkel om daardoor beter afval te scheiden zo goed werkt dat er minder restafvalzakken worden gekocht, moet de prijs dus omhoog. De groene zak van 93 eurocent naar 1,09 euro en de rode zak van 62 naar 69 eurocent.
Het tarief per inworp in de ondergrondse restafvalcontainer is gelijk aan het tarief van de groene zak. Daar geldt dus dezelfde verhoging.

'Straf voor goed scheiden'

Oppositiepartij VVD vindt de tariefsverhoging een heel slecht idee. Fractievoorzitter Inge van Dijk: 'Eigenlijk straf je dus de Nijmegenaar die het zo goed doet op het gebied van afval scheiden.'
Door voortaan nog maar één keer in plaats van twee keer per jaar grofvuil af te halen, hoopt de gemeente nog eens 80.000 euro te besparen op de kosten van afvalverwerking.