Gemeente Lochem

Er stroomt geen vervuild water meer in de Berkel, lek nog niet gedicht

Er stroomt geen vervuild water meer in de Berkel. Dat meldt het waterschap Rijn en IJssel. Het waterschap heeft voor de breuk het afvalwater omgeleid naar een opvangreservoir. © Omroep Gelderland
LOCHEM - Er stroomt geen vervuild water meer in de Berkel. Dat meldt het waterschap Rijn en IJssel. Het waterschap heeft voor de breuk het afvalwater omgeleid naar een opvangreservoir.
Daardoor komt het vervuilde afvalwater met eiwitresten van de FrieslandCampina-fabriek niet meer in de natuur terecht. Ook is de stuw in de Berkel nog steeds omhoog waardoor het vervuilde water niet meer stroomafwaarts kan komen. Hierdoor neemt het zuurstof in het water weer toe waardoor het leefbaarder wordt voor vissen. 'We hebben vandaag ook weinig dode vissen meer aangetroffen in de richting van Almen.' zegt een woordvoerder.
De problemen zijn alleen nog lang niet opgelost. De breuk bevindt zich diep in de grond, onder een drassig stuk en is nog niet gedicht. Het waterschap moet eerst het water wegpompen en de grond afgraven om bij de breuk te komen zodat de pijp met de breuk vervangen kan worden. 'Hier hebben we zeker nog tot en met morgen voor nodig. Maandag kan er dan begonnen worden met inspecteren en kijken wat er stuk is en hoe we dat gaan repareren.' 
In het reservoir stroomt op dit moment nog steeds 400.000 liter vervuild afval water. Volgens het waterschap is het reservoir zo groot dat het eventueel nog dagen het vervuilde water kan opvangen. 
Bekijk hier de reportage van vrijdag terug: 
Er stroomt geen vervuild water meer in de Berkel, lek nog niet gedicht
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!