De Belofte

Berg en Dal trekt portemonnee voor snel internet buitengebied

Berg en Dal gaat flink bijdragen aan de aanleg van snel internet in het buitengebied van de gemeente. Daardoor betalen bewoners van dat gebied niet meer dan 500 euro per aansluiting. Dat besloot de gemeenteraad donderdagavond. © PixaBay
GROESBEEK - Berg en Dal gaat flink bijdragen aan de aanleg van snel internet in het buitengebied van de gemeente. Daardoor betalen bewoners van dat gebied niet meer dan 500 euro per aansluiting. Dat besloot de gemeenteraad donderdagavond.
Het initiatief voor het besluit kwam van CDA-raadslid Rob Verheijen. 'Snel internet is tegenwoordig eigenlijk gewoon een nutsvoorziening, dus ik vind het logisch dat we hieraan bijdragen.'
Twee marktpartijen deden een bieding voor de aanleg van snel internet in het buitengebied. Per aansluiting kost dat een huishouden al snel ruim 1500 euro. De gemeente hoopt mensen sneller over de streep te trekken door een bijdrage te leveren aan die kosten. 
Er zijn zo'n 1700 huishoudens in het buitengebied die in aanmerking komen. Als elk huishouden meedoet, kost dat de gemeente 850.000 euro. Maar raadslid Verheijen verwacht dat ongeveer 70 procent meedoet, omdat de rest op een andere manier al voorzien is van snel internet. Dan zou de gemeentelijke bijdrage uitkomen op 600.000 euro. Volgens de advocaat van de gemeente is dat geen verkapte staatssteun aan het bedrijf dat de snelle internetverbinding uiteindelijk aanlegt.

'Sommige boeren kunnen nu beter met postduiven werken'

Verheijen vindt de bijdrage goed te verantwoorden. Het kan ook bijdragen aan duurzaamheid als meer mensen hierdoor gaan thuiswerken. Ook voor de boeren in het buitengebied is snel internet een uitkomst. 'Ik heb boeren gesproken die zo'n trage verbinding hebben dat ze beter met postduiven kunnen werken.' De 4G-dekking is in het buitengebied vaak ook niet goed. 
Volgende week krijgen alle huishoudens die in aanmerking komen een brief van de gemeente. Vóór 20 november moeten zij al beslissen of ze meedoen. De gemeente streeft naar uitstel van die deadline, zodat nog meer mensen over de streep getrokken kunnen worden. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!