Gemeente Nijmegen

Inspectie: thuiszorg Sifa is onder de maat

Archiefbeeld
Zorggroep Sifa uit Nijmegen levert volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd onvoldoende kwaliteit van zorg. De zorggroep is 'niet in control', zo schrijft de inspectie in een rapport.
NIJMEGEN - Zorggroep Sifa uit Nijmegen levert volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd onvoldoende kwaliteit van zorg. De zorggroep is 'niet in control', zo schrijft de inspectie in een rapport.
Eind april bracht de inspectie een onaangekondigd bezoek aan het kantoor van Stichting Zorggroep Sifa. Aanleiding hiervoor waren signalen over 'onvoldoende kwaliteit van zorg en mogelijke onrechtmatigheden', zo valt in het rapport te lezen.
De door de thuiszorgorganisatie geleverde zorg zou niet overeenkomen met de zorgvraag en er zou onvoldoende en niet-gediplomeerd personeel werken bij de stichting. 

Bestuur

De Inspectie levert onder meer kritiek op het bestuur van Sifa. Volgens het rapport zou zij onvoldoende in staat zijn om de kwaliteit van zorg blijvend te verbeteren en te borgen. Ook ontbreekt er een functionerend intern toezicht. 
Ook zou Sifa te veel zorgverleners in dienst hebben die nog in opleiding zijn. Op moment van het bezoek van de inspectie had Sifa zes (parttime) verpleegkundigen in dienst die acht leerlingen en zeven stagiaires moesten begeleiden.
Vijftien zorgverleners hadden geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), wat een beboetbare overtreding is. 

Zorg

De zorg die de stichting levert laat volgens de inspectie ook nog wat te wensen over. Twee cliënten kregen niet de benodigde zorg en de zorggroep is 's nachts niet telefonisch bereikbaar, wat wel beweerd wordt op de website. 'Daarnaast heeft de bestuurder het aantal cliënten dat nachtwacht nodig heeft niet in beeld,' schrijft de Inspectie.

Onrustige situatie

Bestuurder Fahmida Mehedi laat desgevraagd in een reactie weten dat 'de door de inspectie geconstateerde verbeterpunten voor een deel zijn ontstaan in een onrustige situatie.' De situatie zou zijn veroorzaakt door een conflict met een lid van de Raad van Toezicht.
'Daarnaast zijn veel van de verbeterpunten veroorzaakt door grote administratieve druk,' aldus Mehedi. Ook het tekort aan goed opgeleid personeel zou een rol spelen.

Drie maanden

De Inspectie zal na drie maanden opnieuw toetsen of de zorggroep voldoet aan de normen. Als dat niet het geval is, zal de Inspectie handhavingsmaatregelen overwegen.
Mehedi laat weten hard te werken aan de verbeterpunten en dat de Inspectie voor Sifa van groot belang is. 'Het houdt ons scherp. In de aankomende tijd zullen wij hen dan ook verwelkomen.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!