Nieuws

Extreme studiestress: 'Klasgenoten gaan makkelijk door en ik heb een jaar vertraging'

Faalangst, studiestress, burn-outs of zelfs depressies. De studentenpsychologen van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) komen van alles tegen. Steeds meer studenten weten de psychologen te vinden. Ook Lotte*, ze kampte met hevige faalangst. 'Tijdens tentamens had ik een black-out', vertelt ze. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Faalangst, studiestress, burn-outs of zelfs depressies. De studentenpsychologen van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) komen van alles tegen. Steeds meer studenten weten de psychologen te vinden. Ook Lotte*, ze kampte met hevige faalangst. 'Tijdens tentamens had ik een black-out', vertelt ze.
Ze is pas 19 en volgt een mooie HBO-studie, toch werd Lotte bevangen door faalangst. 'Het was frustrerend. Ik haalde heel veel tentamens niet, dat was heel erg rot', zo vertelt ze voor haar schoolgebouw in Nijmegen.
Na gesprekken met haar ouders klopte Lotte aan bij de studentenpsychologen van de HAN. 'Nu volg ik een training studiestress en faalangst.' Het helpt, tijdens de laatste tentamens gaat het al een stuk beter terwijl ze onwijs zenuwachtig is. 
Beluister het verhaal van Lotte:

Ook financiële stress

De studentenpsychologen van de HAN hebben het druk. In de eerste twee maanden van het studiejaar klopten 250 studenten bij de vier psychologen aan. 'Studenten willen ook presteren op het gebied van nevenactiviteiten, moeten een leuk sociaal leven hebben en op sociale media moet het ook allemaal leuk zijn', zegt psycholoog Anne Muskens.
De druk neemt daardoor toe. 'Als er bijvoorbeeld psychische klachten bijkomen, heb je een mooie mix om vast te lopen in je studie.' De invoering van het bindend negatief studieadvies of het leenstelsel brengen daar ook nog financiële stress bij, menen de psychologen. 

'Ik wil het ook goed doen'

Ook Lotte voelt de druk, op een andere manier dan wel. 'Bij mij zijn het vooral mijn zussen, die zijn redelijk succesvol. Ik wil het ook goed doen. Je ziet het ook bij klasgenoten die makkelijk doorgaan terwijl ik met een jaar vertraging zit', vertelt ze.
Die frustratie is iets wat studentenpsycholoog Bavo van den Mooter vaker ziet. 'Het is iets dat ik heel vaak hoor. Om mij heen lijkt het alsof het bij iedereen vanzelf gaat. Dat is waarmee studenten geconfronteerd worden door bijvoorbeeld sociale media', legt hij uit. 'Je gooit er een filter overheen en het lijkt allemaal heel bijzonder.'
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video):
Extreme studiestress: 'Klasgenoten gaan makkelijk door en ik heb een jaar vertraging'

Wachttijd drie weken

De HAN-psychologen trekken op het moment alles uit de kast om alle studenten van hulp te kunnen voorzien. Trainingen, cursussen of één-op-één gesprekken zijn daarbij dagelijkse kost. De wachttijd is inmiddels opgelopen naar drie tot vier weken. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!