Nieuws

Vervuilde grond Vink op zeker 20 andere locaties gebruikt

De vervuilde grond die in Barneveld is gebruikt voor meerdere nieuwbouwprojecten, is op nog zeker twintig andere locaties gebruikt. Ook buiten de gemeente. Dat bleek donderdagavond op een besloten informatiebijeenkomst in Barneveld. Grondleverancier Vink liet daar aan de bewoners weten de ontstane angst en onrust te betreuren.
BARNEVELD - De vervuilde grond die in Barneveld is gebruikt voor meerdere nieuwbouwprojecten, is op nog zeker twintig andere locaties gebruikt. Ook buiten de gemeente. Dat bleek donderdagavond op een besloten informatiebijeenkomst in Barneveld. Grondleverancier Vink liet daar aan de bewoners weten de ontstane angst en onrust te betreuren.
Op de besloten bijeenkomst in een sporthal kwamen ongeveer 500 verontruste bewoners af. De pers werd buiten de deur gehouden. Bezoekers kregen te horen dat de vervuilde grond in Barneveld afkomstig is van een partij van in totaal 10.000 ton zand. Grond uit die partij is ook op andere plekken gebruikt. Vink informeerde afnemers daar niet over omdat daar naar eigen zeggen geen reden voor was.
(tekst gaat verder onder de reportage)
Vervuilde grond Vink op zeker 20 andere locaties gebruikt

Styreen en DDT

Maandag werd bekend dat bij nieuwbouwprojecten in Barneveld en Voorthuizen grond is gebruikt die vervuild is met het schadelijke styreen en DDT. Ook die grond was afkomstig van de firma Vink. Die ontkent echter dat grond te vies was voor gebruik in nieuwbouwprojecten.
De GGD Gelderland-Midden onderzocht de mate van vervuiling. Volgens de dienst is de vervuiling zo gering dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid, maar had de grond niet gebruikt mogen worden in nieuwbouw. De aanbesteding van de grond was een publiek-private samenwerking met onder meer de gemeente. Voor gebruik van de grond had deze het stempel 'schoon' moeten krijgen.

Niet duidelijk waar grond precies ligt

De omgevingsdienst in Barneveld meldde tijdens de bijeenkomst niet precies te weten waar vervuilde grond is gebruikt, ook omdat de dienst prioriteit gaf aan andere dossiers. De dienst wil de komende tijd samen met de gemeente verder uitzoeken op welke plekken de grond precies ligt. De omgevingsdienst controleert of bedrijven en inwoners zich aan de milieuregels houden.
De vervuilde grond die in Barneveld is gebruikt voor meerdere nieuwbouwprojecten, is op nog zeker twintig andere locaties gebruikt. Ook buiten de gemeente. Dat bleek donderdagavond op een besloten informatiebijeenkomst in Barneveld. Grondleverancier Vink liet daar aan de bewoners weten de ontstane angst en onrust te betreuren. © Omroep Gelderland

Verontrust

Op de bijeenkomst waren donderdagavond ook burgemeester Asje van Dijk en wethouder Hans van Daalen aanwezig. De GGD Gelderland-Midden was vertegenwoordigd door directeur Jan Pierik en ook de grondleverancier Vink uit Barneveld is erbij. In totaal waren 700 bewoners uitgenodigd. Sommige bezoekers reageren verontrust op de berichten over vervuilde grond, anderen zijn afwachtend. 
Bezoekers kregen ook te horen dat het Openbaar Ministerie (OM) de zaak onderzoekt. De politiek in Barneveld is geschrokken en drong aan op een extra raadsvergadering. Die staat voor vrijdagavond op de agenda.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!