Op weg naar 2020

Canada biedt excuses aan voor terugsturen Joodse vluchtelingen in 1939

De Canadese premier Justin Trudeau heeft in het parlement excuses gemaakt voor het wegsturen van een schip met Duitse Joden in 1939, de vluchtelingen wilden zo ontkomen aan de nazi's.
OTTAWA - De Canadese premier Justin Trudeau heeft in het parlement excuses gemaakt voor het wegsturen van een schip met Duitse Joden in 1939, de vluchtelingen wilden zo ontkomen aan de nazi's.
We bieden onze excuses aan aan de moeders en vaders wiens kinderen we niet gered hebben, aan de dochters wiens ouders we niet hielpen.
Premier Justin Trudeau
Het schip, de St. Louis vertrok in 1939 uit Hamburg met 907 Joden aan boord met bestemming Cuba. Maar daar mogen de meeste opvarenden niet van boord. Ook in de Verenigde Staten krijgen de vluchtelingen nul op het rekest. Een groep Canadezen probeert de toenmalige premier King over te halen om het schip in Halifax aan te laten leggen. Als dat niet lukt, keert het schip terug naar Europa en de passagiers worden opgevangen in Groot-Brittannië, Nederland, België en Frankrijk. In Duitse concentratiekampen werden 254 van hen uiteindelijk vermoord. Trudeau heeft zijn excuses aangeboden aan de families van de opvarenden.
"We bieden onze excuses aan aan de moeders en vaders wiens kinderen we niet gered hebben, aan de dochters wiens ouders we niet hielpen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!