Gemeente Apeldoorn

Politie grijpt drugsdealers na meelezen chats

Een drugsbende is opgerold doordat de politie Oost-Nederland kon meelezen met de chats van verdachten op speciale versleutelde telefoons. Een bedrijf uit Elst, Blackbox Security, leverde die versleutelde telefoons. © Omroep Gelderland
ELST - Een drugsbende is opgerold doordat de politie Oost-Nederland kon meelezen met de chats van verdachten op speciale versleutelde telefoons. Een bedrijf uit Elst, Blackbox Security, leverde die versleutelde telefoons.
Vijf mensen zijn opgepakt. Ook werd er meer dan 50 kilo speed en xtc gevonden, en ruim 25.000 euro aan contant geld en bitcoins. Vijf auto's en meerdere dure sieraden zijn in beslag genomen.

Meer dan 100 chats gelezen

Dinsdag meldde de politie Oost-Nederland al dat zij er als eerste eenheid in geslaagd zijn versleutelde informatie die criminelen met elkaar uitwisselen te kraken. Het gaat hier om een geheim chatprogramma IronChat. Rechercheurs konden live meelezen met de berichten van meer dan honderd gebruikers. Daardoor wist de politie drugsdeals en wapenhandel te stoppen. Dat leidde tot wantrouwen onder criminelen en er zou een vergelding dreigen.
Agenten doorzochten gebouwen in Enschede, Hengelo, Emmen en Roermond. De verdachten zijn een man van 54 en een vrouw van 52 uit Roermond, een 29-jarige man uit Hengelo, een 27-jarige Enschedeër en een 27-jarige Emmenaar. Zij mogen momenteel alleen contact hebben met hun advocaat, en niet met de buitenwereld.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!