Gemeente Druten

Druten loopt uit voor historische Leste Mert

Druten loopt deze donderdag massaal uit voor de 200ste Leste Mert. Veel inwoners hebben vrij genomen en scholen in het dorp blijven gesloten voor de laatste veemarkt van het jaar. © Omroep Gelderland
DRUTEN - Druten loopt deze donderdag massaal uit voor de 200ste Leste Mert. Veel inwoners hebben vrij genomen en scholen in het dorp blijven gesloten voor de laatste veemarkt van het jaar.
Het dorp staat al sinds 1819 tijdens de eerste donderdag na 2 november op z’n kop. 'Leste Mert' is Maas en Waals voor 'laatste markt', waarmee de laatste veemarkt van het jaar wordt bedoeld. Dat betekent veel vee, liters erwtensoep en vooral groot feest in het centrum.
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video):
Druten loopt uit voor historische Leste Mert

'Niet echt de laatste markt'

Maar ook op deze veemarkt speelt naast de gezelligheid dierenwelzijn een steeds grotere rol van betekenis. Voorzitter Martien Pardoel laat weten dat alle dieren bij aanvang worden gecontroleerd door een veearts. Alle dieren beschikken op de markt over voldoende stro en water. 'Daar zijn we heel kritisch op, want we willen niet dat dit echt de Leste Mert is', stelt Pardoel.
De organisatie verwacht ook dit jaar weer tienduizenden bezoekers, die afkomen op de handel van tientallen koeien, paarden en ander vee. Bovendien zijn er meer dan 350 kramen te bekijken en is er een kermis. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!