Nieuws

Nijmeegse milieuorganisatie haalt gelijk bij Europese rechter

Het programma van de Nederlandse overheid om de verspreiding van schadelijke stikstof in natuurgebieden een halt toe te roepen, voldoet niet aan Europese richtlijnen. Daardoor ontvingen talloze veroorzakers van stikstof, zoals de veehouderij en transportbedrijven, de afgelopen jaren een vergunning. De Nijmeegse milieuorganisatie Mobilisation for the Environment is blij met de uitspraak. © Rijksoverheid
ARNHEM - Het programma van de Nederlandse overheid om de verspreiding van schadelijke stikstof in natuurgebieden een halt toe te roepen, voldoet niet aan Europese richtlijnen. Daardoor ontvingen talloze veroorzakers van stikstof, zoals de veehouderij en transportbedrijven, de afgelopen jaren een vergunning. De Nijmeegse milieuorganisatie Mobilisation for the Environment is blij met de uitspraak.
Rond het Programma Aanpak Stikstof (PAS) waren bij de Raad van State, het hoogste rechtsorgaan in Nederland, meer dan 200 zaken aangespannen. Tegenstanders zien in het programma vooral een vrijbrief voor economische groei. Ook de provincie Gelderland klopte aan bij de Raad van State om te grote groei van veestapels te voorkomen. 
Tekst gaat verder onder de video.
Nijmeegse milieuorganisatie haalt gelijk bij Europese rechter
Op haar beurt besloot de Raad van State twee zaken voor te leggen aan het Europese Hof van Justitie. Dat zegt nu dus dat PAS niet voldoet aan Europese richtlijnen. Het hof stelt dat agrarische bedrijven bij natuurgebieden die te lijden hebben onder stikstof, geen nieuwe vergunningen mogen krijgen als die leiden tot nog meer stikstof. Reeds verleende vergunningen staan daardoor nu in een ander daglicht.

'Enorme overwinning'

Geboren Achterhoeker Johan Vollenbroek trok namens de Nijmeegse milieuorganisatie Mobilisation for the Environment ook ten strijde tegen het Programma Aanpak Stikstof. Hij spreekt van 'een enorme overwinning voor de natuur'. Raadsman Valentijn Wösten stond Vollenbroek bij: "Onze leefomgeving, natuurgebieden en biodiversiteit gaan ten onder aan het huidige beleid, en het Europese Hof bevestigt nu dat het beleid niet klopt.'
De Nederlandse overheid moet volgens Mobilisation for the Environment 'terug naar de tekentafel'.
 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip, opmerking of een foto of video gemaakt? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!