Gemeente Geldermalsen

Verkiezingen West Betuwe: Partijen stellen zich voor

Op woensdag 21 november gaan de inwoners van de gemeenten Neerijnen, Geldermalsen en Lingewaal naar de stembus. De drie gemeenten gaan vanaf 1 januari samen verder als de nieuwe gemeente West Betuwe. Daarvoor zijn eerst gemeenteraadsverkiezingen nodig.
GELDERMALSEN - Op woensdag 21 november gaan de inwoners van de gemeenten Neerijnen, Geldermalsen en Lingewaal naar de stembus. De drie gemeenten gaan vanaf 1 januari samen verder als de nieuwe gemeente West Betuwe. Daarvoor zijn eerst gemeenteraadsverkiezingen nodig.

Grootste gemeente van de regio

West Betuwe telt straks zo'n 50.000 inwoners. Het wordt zowel qua oppervlakte als aantal inwoners de grootste gemeente van de regio. West Betuwe bestaat uit 26 dorpen en stadjes. De grootste kern is Geldermalsen.

Wie wordt de nieuwe burgemeester?

Dat is op dit moment nog niet bekend. Na de verkiezingen gaat de Commissaris van de Koning in gesprek met de nieuwe fractievoorzitters. Vervolgens wordt per 1 januari 2019 een waarnemer benoemd. Dit kan een van de huidige burgemeesters zijn, maar ook heel iemand anders. De burgemeesters Jeroen Staatsen van Geldermalsen en Harry de Vries van Neerijnen zijn eventueel beschikbaar voor die functie. De huidige burgemeester van Lingewaal, Loes van Ruijven-Van Leeuwen is niet beschikbaar. 
Tekst gaat verder onder de video.
Verkiezingen West Betuwe: Partijen stellen zich voor

Proef met tellen van de stemmen

De stembiljetten worden op de avond van de verkiezingen alleen op partijniveau geteld. De stembureaus tellen dus niet de stemmen die op de afzonderlijke kandidaten zijn uitgebracht. Dat gebeurt pas de volgende dag op een centrale locatie, door tellers die er niet al een lange werkdag op hebben zitten. Ook toeschouwers zijn hierbij welkom. De nieuwe manier van stemmen tellen moet helpen voorkomen dat de voorlopige uitslag teveel fouten bevat. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart is door andere gemeenten al geëxperimenteerd met de nieuwe telmethode. De ervaringen waren toen over het algemeen positief.

Voorstelrondje politiek

Aan de verkiezingen doen tien partijen mee. Zij stellen zich hieronder voor in korte filmpjes.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!