Nieuws

Barneveld: gemeente biedt bewoners onafhankelijk grondonderzoek

Bewoners van woningen in Barneveld waar mogelijk vervuilde grond ligt, kunnen die grond op kosten van de gemeente door een onafhankelijk bureau laten controleren. Dat zegt de gemeente Barneveld op haar website. © Omroep Gelderland
Bewoners van woningen in Barneveld waar mogelijk vervuilde grond ligt, kunnen die grond op kosten van de gemeente door een onafhankelijk bureau laten controleren. Dat zegt de gemeente Barneveld op haar website.
Voor de bouw van twee nieuwe wijken in Barneveld leverde afvalbedrijf Vink illegaal vervuilde grond. Dat blijkt volgens het tv-programma Zembla uit een onderzoeksrapport van de Gelderse omgevingsdiensten.

Politiek geschokt

De politiek heeft geschokt gereageerd op de kwestie. In Barneveld komt een spoedraad over de vervuiling en CDA-Kamerlid Jaco Geurts uit Voorthuizen gaat er in Den Haag Kamervragen over stellen. Ook in zijn woonplaats is mogelijk vervuilde grond gebruikt bij de aanleg van een nieuwbouwwijk.
De grond was verontreinigd met de giftige stoffen styreen en DDT (landbouwgif). De Barneveldse afvalverwerker liet de partij tegen de regels in herkeuren, waardoor het op papier schoon leek.

'Geen gezondheidsrisico's'

Volgens de gemeente zijn er overigens geen gezondheidsrisico's. Bewoners die daaraan twijfelen, kunnen hun grond laten onderzoeken.
De gemeente heeft op haar website een pagina staan met daarop veelgestelde vragen en antwoorden.

Zie ook: