Nieuws

Hoge onderscheiding voor Aalt Dijkhuizen

WAGENINGEN - Aalt Dijkhuizen, die na 12 jaar stopt als voorzitter van de raad van bestuur van  Wageningen Universiteit en Researchcenter, heeft donderdagmiddag een hoge onderscheiding gekregen van commissaris van de Koning Clemens Cornielje.
Hij is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.
Onder leiding van Dijkhuizen groeide de universiteit in Wageningen fors. De scheidend bestuursvoorzitter haalde het bedrijfsleven binnen de universitaire wereld en dat stuitte op kritiek, omdat volgens sommige wetenschappers de onafhankelijkheid van onderzoeken daardoor in het geding zou zijn. Ook haalde hij zich de woede van een deel van zijn eigen wetenschappers op de hals, door te pleiten voor intensivering van de landbouw om de voedselcrisis op te lossen.
Enkele jaren geleden kwam Dijkhuizen in het nieuws doordat hij met 313.000 euro de bestverdienende bestuurder in het onderwijs was. Diverse partijen in de Tweede Kamer waren hier boos over. 'Als ik niet opbreng wat ik waard ben, dan hadden ze me moeten wegsturen', zei hij onlangs in een afscheidsinterview met Gelderland Vandaag.
Aalt Dijkhuizen wordt in Wageningen opgevolgd door Louise Fresco.