Gemeente Nijmegen

Nijmegen wil gooi doen naar EuroGames 2022

Deelnemers aan de Same-Sex Ballroom Dancing zwieren over de dansvloer tijdens de EuroGames in Rotterdam, in 2011.
Alle seinen lijken op groen te staan: de gemeente Nijmegen wil de EuroGames 2022 naar de stad halen. De games zijn het belangrijkste LHBT-sportevenement van Europa. 'De EuroGames staan open voor iedereen ongeacht sekse, leeftijd, ras, geloof, seksuele voorkeur of handicap', aldus burgemeester Hubert Bruls in een brief aan de Nijmeegse gemeenteraad. © ANP Kippa
NIJMEGEN - Alle seinen lijken op groen te staan: de gemeente Nijmegen wil de EuroGames 2022 naar de stad halen. De games zijn het belangrijkste LHBT-sportevenement van Europa. 'De EuroGames staan open voor iedereen ongeacht sekse, leeftijd, ras, geloof, seksuele voorkeur of handicap', aldus burgemeester Hubert Bruls in een brief aan de Nijmeegse gemeenteraad.
De EuroGames begonnen in 1992 in Den Haag. Naast de Hofstad zijn de Europese sporters ook al eens neergestreken in Utrecht en Rotterdam. Tijdens de laatste games in ons land kwamen er duizenden deelnemers naar Rotterdam. 
'Uit onderzoek blijkt dat er breed draagvlak is. De inschatting is dat er voldoende vrijwilligers geworven kunnen worden, reguliere sportverenigingen zijn enthousiast en er zijn voldoende kwalitatief goede sportvoorzieningen', aldus de gemeente. Met het evenement wil Nijmegen zich profileren als LHBT-vriendelijke stad.
Topsport is niet het uitgangspunt van de EuroGames, maar er doen wel topsporters mee. Ook hetero- en biseksuele sporters mogen aan het evenement deelnemen. De komende jaren zijn de EuroGames in Rome (2019), Düsseldorf (2020), Kopenhagen en Malmö (2021). 

100.000 euro van provincie

De provincie wil hoogstwaarschijnlijk 100.000 euro bijdragen aan de Nijmeegse EuroGames. De gemeente Nijmegen schat dat ze zelf nog 80.000 tot 125.000 euro moet betalen.
Op korte termijn moet duidelijk worden of Nijmegen daadwerkelijk mee gaat dingen. Voor 1 januari 2019 moet de stad met een zogenoemd 'bidbook' komen. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip, opmerking of een foto of video gemaakt? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!