Nieuws

'Vervuilde grond gebruikt in wijken Barneveld', afvalbedrijf Vink opnieuw onder vuur

BARNEVELD - Afvalbedrijf Vink heeft vervuilde grond illegaal geleverd voor de bouw van twee nieuwe wijken in Barneveld. Dat blijkt volgens het programma Zembla uit een onderzoeksrapport van de Gelderse omgevingsdiensten.
De grond was verontreinigd met de giftige stoffen styreen en DDT (landbouwgif). De Barneveldse afvalverwerker liet de partij tegen de regels in herkeuren, waardoor het op papier schoon leek.
Volgens Zembla wordt in het rapport duidelijk dat Vink in 2015 en 2016 ruim 850 ton verontreinigde grond heeft gebruikt in de nieuwbouwwijk Eilanden-Oost in Barneveld. Daarnaast is zo’n 200 ton gebruikt bij een nieuwbouwproject aan de Van de Bogertlaan, ook in Barneveld. Op dit moment is niet duidelijk hoe schadelijk de vervuiling is voor mens en milieu.

'De provincie heeft er niets mee gedaan'

Het rapport is al vorig jaar zomer afgerond. Maar de toezichthouder, de provincie Gelderland, heeft er tot nu toe niets mee gedaan. Dat melden meerdere bronnen aan Zembla. Het programma stelt dat Vink nog steeds fraudeert met vervuilde grond.
'Dit is puur valsheid in geschrifte. Dit is heel ernstig. Als je niet op de juistheid van een papieren verklaring over de kwaliteit van grond af kan gaan dan is je hele stelsel dat is gebouwd rondom verontreinigde grond waardeloos geworden', reageert voormalig milieuofficier van Justitie Gustaaf Biezeveld. Hij heeft het rapport voor Zembla gelezen.

Vink en de provincie willen niet reageren

Zowel Vink als de provincie Gelderland wil niet reageren, aldus Zembla. Het rapport ligt inmiddels bij het Openbaar Ministerie, maar justitie wil niet zeggen of ze met de zaak bezig is.
Het is niet de eerste keer dat Vink in de fout gaat. Zo bleek uit een eerder onderzoek van Zembla dat het bedrijf al een jaar in overtreding was met de opslag van kunstgrasmatten. Gedeputeerde Conny Bieze, die voor de provincie verantwoordelijk is voor het toezicht, kwam daarop onder vuur te liggen, omdat ze die illegale opslag gedoogde. 
Twee weken geleden trok Bieze de gedoogbeschikking alsnog in nadat er nieuwe overtredingen waren geconstateerd bij Vink.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!