Gemeente Neder-Betuwe

'Bedrijf moet half miljoen euro betalen aan uitzendkrachten'

Schuimvullingenfabrikant Recticel uit Kesteren moet een half miljoen euro betalen aan twaalf uitzendkrachten, dat stelt FNV. De vakbond won een rechtszaak waarin Recticel werd beschuldigd van het onderbetalen van de uitzendkrachten. © Omroep Gelderland
KESTEREN - Schuimvullingenfabrikant Recticel uit Kesteren moet een half miljoen euro betalen aan twaalf uitzendkrachten, dat stelt FNV. De vakbond won een rechtszaak waarin Recticel werd beschuldigd van het onderbetalen van de uitzendkrachten.
FNV rekende uit dat de uitzendkrachten samen recht hebben op ruim een half miljoen euro bruto aan achterstallig loon.

Schijnconstructie

De vakbond toonde aan dat de twaalf uitzendkrachten jarenlang zijn onderbetaald door middel van een schijnconstructie. Recticel en de uitzendbureaus Rikla en SprintWerk pasten niet de uitzendcao toe, maar lieten mensen via een zogenoemde ‘contracting-constructie’ werken. Door deze schijnconstructie kregen ze het minimum aan loon en rechten in plaats van het geldende cao-loon, dat hoger ligt.
Recticel stopte volgens FNV in 2015 met de constructie toen de Wet Aanpak Schijnconstructies werd ingevoerd. De twaalf uitzendkrachten eisten nabetaling en stapten met de vakbond naar de rechter.

Half miljoen

Masja Zwart van FNV Naleving is blij met de uitspraak van de rechter. 'Zonder het doorzettingsvermogen en rechtvaardigheidsgevoel van onze leden was het niet gelukt. Zij hebben hun nek uitgestoken om alle bewijzen boven water te krijgen. Ze hebben in de rechtszaal getuigenissen afgelegd ten overstaan van hun bazen. Ze zijn bedreigd en geïntimideerd, maar hebben zich niet laten weerhouden.’
Recticel kon niet reageren op het bericht van FNV.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip, opmerking of een foto of video gemaakt? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!