Gemeente Ede

Moderne kunstliefhebber kijkt z'n ogen uit in Street Art stad Ede

EDE - De combinatie graffiti en Ede is er niet één die je direct verwacht, maar er wordt de meest fantastische Street Art gemaakt in de openbare ruimte in Ede. En dat is eigenlijk de verdienste van Xander van Soelen. Hij is zelf graffiti-kunstenaar en bedacht een aantal jaren geleden dat Ede wel wat kleur kon gebruiken. Het eerste Street Art Festival was geboren.
Xander zag zijn kans schoon toen hij merkte dat de Bospoort Tunnel keer op keer beklad werd met hakenkruizen en dergelijke. Steeds verfde de gemeente het weer maagdelijk wit. De graffiti-leraar zag een kans: ‘mensen die willen oefenen met graffiti moeten vooral letterlijk ‘meters maken’. Voor de prijs van het steeds weer wit verven van die muur van 120 meter, kun je ons er ook iets moois van laten maken, zei ik tegen de gemeente.’ En dat groeide uit tot het festival.
Inmiddels is het Street Art Festival in Ede zo groot dat ook nationale en internationale graffiti-artiesten de weg naar het festival weten te vinden. Er zijn tientallen prachtige muurschilderingen en graffiti en de laatste aanwinst zijn de silo’s van de Riedel die prachtig beschilderd werden door internationale helden van Xander.
Zelf al dit moois bewonderen? In deze google maps kaart zijn alle kunstwerken te vinden om een mooie wandel- of fietsroute uit te stippelen. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!