Gemeente Apeldoorn

Opnieuw orang-oetan overleden in de Apenheul

Orang-oetan Binti.
In de Apenheul in Apeldoorn is orang-oetan Binti op 18-jarige leeftijd overleden. Dat is een nieuwe tegenslag voor het park, want een week geleden liet de 52-jarige orang-oetan Silvia ook al het leven. © Apenheul
APELDOORN - In de Apenheul in Apeldoorn is orang-oetan Binti op 18-jarige leeftijd overleden. Dat is een nieuwe tegenslag voor het park, want een week geleden liet de 52-jarige orang-oetan Silvia ook al het leven.
Binti kreeg op tweejarige leeftijd een herseninfarct. Hierdoor had ze last van epileptische aanvallen. De Apenheul vermoedt dat Binti zondagmiddag - op de dag van haar overlijden - ook een epileptische aanval heeft gekregen. Ze viel daardoor uit een klimrek en belandde vervolgens in het water. Enkele bezoekers waren daar getuige van.
Kijk hier naar de reportage (de tekst loopt door onder de video):
Opnieuw orang-oetan overleden in de Apenheul
Het is niet bekend of het wegvallen van twee apen in zo'n korte tijd effect heeft op de groep. Bioloog Thomas Bionda: 'Orang-oetans zijn niet zulke sociale mensapen zoals bijvoorbeeld bonobo's. In hoeverre het verlies van twee groepsgenoten effect heeft op hen valt eigenlijk niet te zeggen. Ze rouwen wel maar op welke manier weten we ook niet' 
Een filmpje van orang-oetan Binti (tekst gaat verder onder de video):
Opnieuw orang-oetan overleden in de Apenheul

Aangeslagen en verdrietig

De faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gaat het lichaam van de orang-oetan onderzoeken om de exacte doodsoorzaak vast te stellen.  
Medewerkers van het park zijn aangeslagen en verdrietig. 'Het gaat je niet in de koude kleren zitten. Binti was een speciale orang-oetan met een gebruiksaanwijzing. We hebben haar 15 jaar lang nog een mooi leven kunnen geven', aldus de bioloog.
Orang-oetan Silvia, die een week eerder overleed, was met haar 52 jaar de oudste bewoner van de Apenheul.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!