Nieuws

Verdronken held uit Putten had 'geen schijn van kans'

Metsitsim beach in Tel Aviv, waar het gebeurde.
De 55-jarige Puttenaar die zaterdag overleed tijdens een studiereis in Israël, verdronk toen hij twee kinderen uit zee probeerde te redden. Volgens ooggetuige Leander Mattheus had de man geen schijn van kans in de woeste branding. © Google Streetview
TEL AVIV-YAFO - De 55-jarige Puttenaar die zaterdag overleed tijdens een studiereis in Israël, verdronk toen hij twee kinderen uit zee probeerde te redden. Volgens ooggetuige Leander Mattheus had de man geen schijn van kans in de woeste branding.
Het slachtoffer en zijn vrouw waren samen met een dertig personen tellend gezelschap van de Puttense Andreaskerk op reis in Israël. Op de laatste dag van hun reis ging het mis tijdens een strandbezoek in Tel Aviv.
De Puttenaar en de dominee van de kerk kwamen in actie toen twee kinderen in het water in de problemen raakten. De zee is lokaal berucht door de sterke stroming en hoge golven.

Hulp kwam te laat

De kinderen werden uit de golven gehaald, maar de Puttenaar verdween tijdens de reddingsactie onder water. Een gealarmeerde reddingsboot vond de man uiteindelijk terug. Maar alle hulp kwam voor hem te laat. 
De dominee werd tegen de rotsen geslagen en lag vervolgens korte tijd in het ziekenhuis.

'Zee was enorm woest'

Leander Mattheus uit Amsterdam is met zijn gezin op vakantie in Israël en zag het hele voorval vanaf het strand gebeuren. 'Ze hebben vanaf de kant geprobeerd om die kinderen te helpen. Maar het leek alsof die man uitgleed en in het water belandde. De zee was echt enorm woest, mede door de harde wind.'
Ooggetuige Leander Mattheus zag het allemaal gebeuren:

'Wat mij betreft een held'

Surfers probeerden de Puttenaar tevergeefs te bereiken, en ook een grote reddingsboot kon door de sterke branding niet in de buurt komen. 'De zee is op dat punt zo heftig, zo sterk. En de wind was hard. Die meneer had eigenlijk geen kans toen hij in het water lag', blikt Mattheus terug.
Uiteindelijk wisten jetski's het slachtoffer te bereiken. 'Daarna is hij op het strand nog gereanimeerd. Het was heel naar om te zien, maar het trok veel bekijks. Wat mij betreft is de man een grote held. Hij heeft zijn leven gegeven voor die kinderen.' Een Israëlische krant besteedde zaterdag al aandacht aan de verdrinking.

Dit weekend naar huis

De dominee heeft het ziekenhuis inmiddels weer verlaten en zich bij het reisgezelschap gevoegd. De groep is zondag naar huis gevlogen en is inmiddels weer thuis. 'Onze gedachten en gebeden gaan uit naar alle betrokkenen', zegt de Andreaskerk maandag.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon zondag alleen de dood van een Nederlander in Israël bevestigen. Verdere details zijn bij het ministerie niet bekend. 'We staan klaar om bijstand te verlenen', zegt een woordvoerder.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip, opmerking of een foto of video gemaakt? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!