Gemeente Apeldoorn

Tekort bij de brandweer, moet Apeldoorn straks 5 ton bijbetalen?

Brand bij Oldebroek.
Door de aanhoudende droogte dreigt een tekort van zo'n 2,5 miljoen euro voor de regio noord en oost van de Gelderse brandweer. Dat blijkt uit een rapport van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Ook andere kosten dragen bij aan het tekort. Als het tekort aanhoudt, moet Apeldoorn tonnen bijbetalen. © News United
APELDOORN - Door de aanhoudende droogte dreigt een tekort van zo'n 2,5 miljoen euro voor de regio noord en oost van de Gelderse brandweer. Dat blijkt uit een rapport van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Ook andere kosten dragen bij aan het tekort. Als het tekort aanhoudt, moet Apeldoorn tonnen bijbetalen.

Door mediapartner RTV Apeldoorn

Volgens de VNOG is er sprake van uitputting van de middelen. De VNOG bestaat uit 22 gemeenten en zij betalen allemaal (op basis van het aantal inwoners) een percentage voor de brandweer in de regio. Voor Apeldoorn is dat percentage 20 procent.
Een snelle rekensom leert dat, mocht het tekort inderdaad oplopen tot zo'n 2,5 miljoen euro, de gemeente Apeldoorn dan een vijfde moet bijleggen. Dat is dus ongeveer 5 ton.

Oorzaken

Het dreigende tekort kent vier oorzaken. Er is de afgelopen maanden een grote inzet geweest door grote incidenten en langdurige droogte. Die extreme situatie heeft tot extra kosten geleid.
Daarnaast zijn de personeelskosten toegenomen. Ook zijn er extra kosten gemaakt voor de instroom van nieuwe vrijwilligers. Tenslotte is - volgens het rapport - de exploitatie zo strak ingericht dat er geen ruimte is om onvoorziene omstandigheden op te vangen.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52