Arnhem en omstreken

Wethouder Bosman van Berkelland overleeft motie van wantrouwen

Wethouder Anjo Bosman tijdens  een raadsvergadering.
Wethouder Anjo Bosman tijdens een raadsvergadering. © Omroep Gelderland
BORCULO - Wethouder Anjo Bosman van de gemeente Berkelland heeft dinsdagavond een motie van wantrouwen overleefd. De oppositiepartijen (D66, PvdA, Groenlinks en Ondernemend Berkelland) hadden deze motie tijdens de raadsvergadering ingediend, omdat de wethouder onjuiste informatie zou hebben verstrekt over de verkoop van Villa Smits in Eibergen.
De oppositie in Berkelland wilde bij een eerdere raadsvergadering meer zekerheden rondom de verkoop van het voormalige gemeentehuis van Eibergen. Bosman gaf toen aan dat dat niet kon omdat het in strijd zou zijn met wet- en regelgeving.
Maar de oppositie liet het er niet bij zitten en schakelde een jurist in. 'Uit zijn advies is gebleken dat er een onjuiste voorstelling van zaken is gegeven door de wethouder', aldus Han Boer van D66. Volgens de oppositiepartijen is hiermee een vertrouwensband met de wethouder geschaad. Ook de PvdA zegt het vertrouwen in de wethouder op. 'De gemeenteraad van Berkelland moet kunnen vertrouwen op de juiste informatie', aldus Betsy Wormgoor van de PvdA.

Diep geschokt en verbijsterd

De coalitiepartijen van Berkelland waren not amused over de motie van wantrouwen die door de oppositiepartijen werd ingediend. 'Wij zijn diep geschokt en verbijsterd hoe een groep partijen zich opstelt in deze raad', zegt fractievoorzitter Gerard Hilhorst van het CDA. De partij wil zich nadrukkelijk distantiëren van het gedrag van de oppositiepartijen en vindt het getuigen van niet transparant acteren.
Volgens de VVD schiet deze motie van wantrouwen zijn doel compleet voorbij en zouden de oppositiepartijen hiermee buitenspel komen te staan.
Wethouder Bosman zelf gaf tijdens een verklaring in de raad aan dat zij nooit beweerd heeft dat het amendement van de oppositiepartijen in strijd is met de wet. 'De raad is zorgvuldig meegenomen in het doorlopen van het proces. Het college is dan ook van mening dat de raad niet onjuist is geïnformeerd'.