Gemeente Buren

Militairen niet vervolgd voor ongeluk met gevechtshelikopter

De militairen die november vorig jaar met hun Apache-helikopter stroomkabels kapot vlogen bij Zoelmond, worden niet strafrechtelijk vervolgd. Daartoe heeft het Openbaar Ministerie (OM) besloten. © ANP
ZOELMOND - De militairen die november vorig jaar met hun Apache-helikopter stroomkabels kapot vlogen bij Zoelmond, worden niet strafrechtelijk vervolgd. Daartoe heeft het Openbaar Ministerie (OM) besloten.
Uit onderzoek blijkt dat de militairen tijdens de meerdaagse oefening gehandeld hebben zoals van hen mocht worden verwacht, schrijft justitie. Ook bleek er niets mis te zijn met de helikopter.
Voor de oefening was een beschikking afgegeven waardoor het geoorloofd was om (zeer) laag te vliegen. Op de dag van het ongeval werd een aanval op de helikopter gesimuleerd. De vliegers moesten vervolgens een serie handelingen uitvoeren om weg te vliegen uit de gevaarlijke situatie. Bij het uitvoeren van deze handelingen zijn de kabels van de hoogspanningsmast geraakt.
De stroomstoring die de Apache-gevechtshelikopter veroorzaakte, kostte netbeheerder Liander bijna 1,3 miljoen euro aan schadevergoedingen. Want ruim 25.000 mensen in het Rivierengebied zaten door de kapotte kabel urenlang zonder stroom.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52