Borculo

Oranjeverenigingen koortsachtig op zoek naar vrijwilligers

Oranjeverenigingen zitten met hun handen in het haar. In een aantal dorpen en steden in onze provincie is er een tekort aan bestuursleden. Als er geen nieuwe vrijwilligers de kar willen trekken, zit er voor sommige verenigingen niets anders op dan Koningsdag 2019 te schrappen. © ANP
BORCULO - Oranjeverenigingen zitten met hun handen in het haar. In een aantal dorpen en steden in onze provincie is er een tekort aan bestuursleden. Als er geen nieuwe vrijwilligers de kar willen trekken, zit er voor sommige verenigingen niets anders op dan Koningsdag 2019 te schrappen.
Voor de Oranjevereniging in Rheden is dat al realiteit. Het werk in Rheden nam toe en moest door steeds minder mensen worden gedaan.
Bij andere verenigingen is het nog niet zover, maar daar is het soms kantje boord. In Doorwerth en Haveadorp kwam net op tijd een nieuw bestuur zodat alles dit jaar door kon gaan. In Elspeet luidde de Oranjevereniging afgelopen zomer de noodklok door het vrijwilligerstekort.
Waarnemend voorzitter Dick Steenks van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen ziet in het hele land een gebrek aan vrijwilligers. De situatie is in de rest van Nederland nog schrijnender dan in Gelderland. 'Mensen willen graag de traditie van Koningsdag in stand houden maar moeten zich realiseren dat dit niet vanzelf gaat,' zei hij op het jaarlijkse congres in Borculo.
Volgens Steenks moet er actief geworven worden om nieuwe leden te krijgen, onder andere via Facebook. 
Bekijk hier de reportage:
Oranjeverenigingen koortsachtig op zoek naar vrijwilligers

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52