RTV Nunspeet

Regenboogvlag blijft in de kast in Nunspeet

NUNSPEET - De regenboogvlag blijft op Coming-Outdag in de kast. De fractie van PvdA/GroenLinks in Nunspeet bood maandagavond de LGBT-vlag aan burgemeester Van de Weerd aan met het verzoek om deze op de landelijke Coming-Outdag op de vlaggenmast van het gemeentehuis te laten wapperen. Dat gebeurde niet.
De Coming-Outdag is bedoeld om aandacht te vragen voor discriminatie van andere geaardheid en andersdenkenden. Hoewel burgemeester Van de Weerd aangeeft er wel voor alle inwoners te zijn vindt hij dit 'een gevoelig onderwerp' en wil hij daarover eerst in gesprek met de raad. Voor de aanbieders een wat teleurstellende reactie. Verwacht werd dat er meer steun zou zijn voor het tegengaan van discriminatie en een signaal door het ophangen van de vlag steun zou krijgen.
Een rondje langs de politieke partijen levert ook al een gemengd beeld op. Hoewel alle partijen vinden dat discriminatie om welke reden dan ook tegengegaan moet worden staan de SGP en Gemeentebelang niet achter het initiatief om daarvoor de regenboogvlag te hijsen. De regenboog is voor de SGP het teken van de Zondvloed en volgens Gemeentebelang is het vlagvertoon slechts symbolisch. De CU, CDA en VVD zouden het hijsen van de vlag op 11 oktober wel steunen. Voor hen is een debat niet nodig.
Wij vroegen op Coming-Outdag enkele marktbezoekers om hun mening. Ook burgemeester Van de Weerd gaf een nadere toelichting op zijn speech van afgelopen maandag.